0

Васил Василев–Зуека: Най-омразното нещо на света е убийството

Диана Димитрова: Нямаме нужда от повече загуби

Георги Мамалев: Трябва да отворим сърцата си и братски, човешки да им помогнем кой с каквото може

Елена Петрова: Ужасът днес има лице и ние всички го виждаме

Българските звезди се обединиха срещу войната в Украйна и апелираха за мир.

От ефира на предаването „Събуди се“ по NOVA, редица родни знаменитости отправиха своите послания и дадоха пример, подкрепяйки прогонените от родината си украинци, намиращи подслон и спасение в България. Техни колеги, като Графа, Михаела Филева, „Остава“ и Jeremy? пък се организират да пеят безплатно в три столични клуба на 13, 14 и 15 март с цел набиране на средства за бежанците. 20% от оборота на заведенията също ще отиде за нуждаещите се.

„Няма добра война. Войната е позорът и безсилието на политиката. Погубването на невинни човешки животи заради егоизма на шепа самозабравили се хора с власт е престъпление. Непростимо е да позволяваме това да се случва и в ХХI век. Как ще го обясним на децата си? Заради това аз съм против безумието, наречено война“, апелира актьорът Пламен Манасиев. „Не виждам особен смисъл от думи и разсъждения относно войната. Виждам повече смисъл от действия. Адмирации към всички, които са приютили украински бежанци в домовете си и които вече са направили нещо за тях и са помогнали с нещо. Обособиха се няколко пункта за събиране на неща от първа необходимост, като хигиенни принадлежности, храна, адаптирано мляко, памперси, текстил, за хората, които са напуснали домовете си, и техните деца. Призовавам всеки един, който е съпричастен, да направи нещо и да се включи с такова дарение. Два от пунктовете, които знам, че приемат стоки - 22 ДКЦ на ул.„Мизия“ и кино „Влайкова“ на ул. „Цар Иван Асен II“ в гр. София. БЧК и УНИЦЕФ също имат инициативи, така че действайте, защото всеки може да помогне с нещо, стига да има желание. Вярвам във вас“, призова за действия актрисата Радина Думанян, която зрителите на NOVA познава от сериалите „Откраднат живот“ и „Лъжите в нас“.

УНИЦЕФ

„Ужасът днес има лице и ние всички го виждаме. Войната не е игра. Не е филм, който спокойно наблюдаваме от вкъщи. Най-висшето и ценно нещо, дадено на човека, е животът. А днес той се ражда в тъмнина. В подземията и бомбоубежищата. В съня на децата вият сирени, вместо да се чуват детски песнички. Войната не попада в нито една ценност или морален закон, в нито една детска мечта или човешко желание. Това е чудовищна инвазия, жесток егоизъм и желания за власт и надмощие, чийто залог са хиляди човешки съдби. Затова нека бъдем съпричастни! Нека ни е грижа! Дори и малката помощ сега може да спаси животи! А и каква по-важна работа имаме днес, утре… освен да продължаваме да бъдем човеци“, категорично послание отправя актрисата Елена Петрова, която е и посланик на добра воля на УНИЦЕФ. „Аз твърдо осъждам тази братоубийствена война, която Русия води срещу Украйна. На украинците трябва да се помогне. На тези, които идват у нас. Трябва да отворим сърцата си и братски, човешки да им помогнем кой с каквото може. Това е моят апел към вас“, с тези думи се обърна към зрители актьорът Георги Мамалев.

Помощ

„Най-омразното нещо на света това е убийството. Винаги съм се страхувал от едно единствено нещо на този свят и това е войната. Няма по-унизително нещо от това да видиш как човек убива човека. Аз съм против войната! Където и да е било по света!“, споделя Васил Василев-Зуека. „Обръщам се към вас с призив – да помогнем на хората от Украйна в този невероятно тежък момент. Докато те имат нужда от нас и от нашата помощ по време на тази братоубийствена война, която не мислехме, че е възможна в XXI век, но все пак се случва. Нашите братя и сестри от Украйна имат нужда от нас и от нашата помощ. Така че нека ги подкрепим с каквото можем. В момента има и благотворителни концерти и събития. Имаме възможност да купуваме произведения на изкуството, билети за концерти, да изпращаме помощ по всякакъв начин. Нека ги подкрепим! Благодаря ви!“, апелира актьорът и музикант Владимир Михайлов. „Аз съм Диана Димитрова, актриса и художник. Това, което искам да кажа, е, че нямаме нужда от повече кръв. Нямаме нужда от повече загуби. Цялото това безумие трябва да спре. Ако след пандемията не сме си научили уроците, че трябва да сме малко по-смирени. Малко по-човечни. Историята ясно ни е показала до къде ще доведе всичко това.“

Командарев: Дано това безумие и агресия в Украйна да приключат бързо

Режисьорът Стефан Командарев също призова за мир от стената си във Фейсбук. Той разкри в своя публикация, че най-накрая започва снимки на най-новия си филм „Ало“, чийто фокус ще бъдат ало-измамниците, и цитира мисъл от „Война и мир“. „Тръгваме за снимки към Шумен с оператора Веселин Христов. В сряда, след 4 отлагания, най-сетне започваме новия игрален филм. Дано стане добър филм! Стискайте ни палци! И дано това безумие и агресия в Украйна да приключат бързо, дано скоро да спрат да умират невинни хора! И накрая една мисъл на любим писател, която тези дни ми се върти в главата: „Хората, които признават войната не само като неизбежна, но и полезна и следователно желана – тези хора са страшни, ужасни в моралната си извратеност.” Л. Н. Толстой, "Война и мир".