0

Р ежисьорът Александър Морфов започна репетиции с трупата на Плевенския театър „Иван Радоев“ по представлението „Антигона“. Спектакълът на именития режисьор ще е изграден около версията на Жан Ануи, стъпила върху трагедията на Софокъл, но всеки, който познава театъра на Морфов, знае, че сценичният вариант ще се създава в процеса на репетициите.

Репетициите вървят с пълна сила, съобщават от театъра в своя Фейсбук. „Има плашеща актуалност в този текст, който проследява както устойчивостта на Антигона, така и трагичните последствия от политическата гордост. Морфов е режисьор с остра социална чувствителност и новият спектакъл е своеобразно продължение на търсения в тази посока“, казват още от трупата, допълвайки, че режисьорът е избрал актьорите, които да се включат в представлението, след кратък кастинг. „Достатъчно е да си спомним представлението му "На ръба". Седем години минаха от априлския ден, когато се появи премиерата на тази постановка в България. След дълго прекъсване отново през април ще се появи нова премиера на Александър Морфов в България. Спектакълът не само ще въведе в света на античния мит, а ще ни върне към самите себе си в най-красивите ни прояви, когато жаждата за свобода и истина надделява над всичко“.

Изборът на режисьора да поставя в Плевенския театър не е случаен. Родни театрали разкриха, че по този начин Александър Морфов подкрепя открито кандидатурата на директора на трупата Васил Василев за шеф на Народния театър в настоящия конкурс за поста. Не е тайна, че между Морфов и настоящия директор на софийския театър Мариус Донкин има напрежение, което ескалира, когато хитови представления на режисьора бяха свалени поетапно от афиша на Народния. Миналото лято Морфов написа отворено писмо, в което заяви, че сам сваля и последния игран негов спектакъл там - „Хъшове“, от програмата, защото Донкин не отпуснал време за възстановителни репетиции. Представлението се играеше при голям зрителски интерес на сцената на най-старата ни трупа от 2004 г. насам.