0

Е кзотика, лукс и древна история в едно - райски плажове, тюркоазени води, богата култура, будистко наследство, безкрайни зелени плантации с чай и невероятни подправки. Шри Ланка е късче от рая в Индийския океан, което всеки човек трябва да изпита веднъж в живота си, или поне да си помечтае за него…

Екзотика, лукс и древна история в едно - райски плажове, тюркоазени води, богата култура, будистко наследство, безкрайни зелени плантации с чай и невероятни подправки. Шри Ланка е късче от рая в Индийския океан, което всеки човек трябва да изпита веднъж в живота си, или поне да си помечтае за него…

Действително малко места по света могат да се похвалят, че едновременно предлагат условия за екзотични изживявания и отдих в истинския смисъл на думата и имат признати толкова много обекти на ЮНЕСКО за световно наследство, събрани на такава малка площ. Тук ще се чудите дали първо да видите някоя от колониалните крепости, от Галле до Тринкомали, дали да не се отбиете до някой от многобройните легендарни храмове с красива архитектура, или направо да се отправите на сафари обиколки на националните паркове на Шри Ланка, където от близо да се срещнете с леопарди, водни биволи, екзотични птици и примати… Възможностите са много, затова от „Монитор“ сме ви подготвили своеобразен списък с места и дейности, задължителни за приключението ви в тропическия остров в Южна Азия.

Нека преди това обаче ви запознаем с някои важни факти. Любопитно е, че, погледнат отвисоко,

 

островът има капковидна форма

 

и точно затова често е наричан “Сълзата на Индия”. Старото му име е Цейлон, а страната е с население около 21 милиона, от които 74% изповядват будизъм, а 18% хиндуизъм. Релефът на Шри Ланка е предимно равнинен, а в централната част  - планински. Най-важни за икономиката на страната са добивът на скъпоценни камъни, производството на каучук, текстила, туризмът и, разбира се - отглеждането на чай! Затова не се учудвайте колко много чаени плантации ще срещнете по пътя си.

Всъщност, за да се потопите истински в аромата и духа на Шри Ланка, защо не започнете вашето пътешествие именно с отбиване до едно от хилядите вълшебни местенца тук, където се случва магията на световноизвестния цейлонски чай. А освен че ще го опитате, вероятно ще научите как изобщо местните започват да се занимават с тази дейност. Чаените насаждения сменят кафеените плантации по тези земи, унищожени от бактерия, а по времето на колониализма Британското природонаучно дружество пренася растението от Индия.

Разбира се, освен вълшебството на чая още с пристигането си тук ще бъдете запленени от особената енергия на мястото, идваща от многобройните храмове. Вместо да се чудите кой първо да посетите, грабвайте раниците и се насочете към прочутия Златен храм в Дамбула -  удивителен комплекс от пет скални здания, датиращи от I в. пр. н. е. В основата на хълма погледът ви ще бъде завладян от най-голямото в региона седнало позлатено изображение на Буда, а докато компания ви правят дружелюбни маймуни, стръмната пътека ще ви отведе до издълбаните в скалите храмове. В тях ще откриете цели 153 статуи, повечето от които именно на Сидхарта Гаутама. Три от тях са на крале, а четири на други божества. Пещерите са богато декорирани с рисунки и изображения, а позлатата им е довела до наименованието им - Ран Гири, в превод “златната скала”.

Още отсега обаче е необходимо да ви подготвим, че на острова има много хълмисти райони и

 

трябва да сте готови за доста катерене

 

Същото се отнася и за следващата ни дестинация - скалната местност Сигирия насред плато в  централната част на Шри Ланка. Висока 200 метра, тя е прочута още като Лъвската скала заради огромните лъвски лапи в основата й. През V в. цар Касияпа издига дворец на върха на скалата, който и до днес се смята за уникално инженерно творение. Дотам ви отвеждат 1200 стъпала и макар да е изморяващо, ви уверяваме, че си заслужава не само заради гледката, която ви очаква горе, ами защото, докато минавате по тях, ще видите прелюбопитни изненади - огледалната стена и залата със скални рисунки на полуголи жени. Смята се, че това са наложниците на царя, но има и теория, че са жени, изпълняващи религиозни обреди.

 

Задължителна спирка тук е и Полонарува

 

–  средновековната столица на Шри Ланка, която ще ви впечатли с изяществото си. В течение на много години градът е бил резиденция на владетелите Анурадхапура. Именно на това място царските особи са обичали да почиват, а при опасност от нашествия от тамилите тук те намирали сигурност, подслон и защита. И както сами ще се уверите, с право красотата на някогашната столица е призната от всеки, който е имал щастието да се изправи пред този удивителен пейзаж.

Археологическите разкопки са започнати в началото на ХХ век, а главната забележителност е каменният храм Гал Вихара - може би най-известният храм в Шри Ланка. Забележителността му идва от факта, че самият манастирски комплекс е буквално изсечен в скалите и до така създадените изкуствени пещери е положена монолитна статуя на лежащ Буда, която е дълга цели 15 метра. Друга забележителност на старинния град е храмът, популярен с прозвището Бисерът на Цейлон, или Ланкатилака, пред чиито гигантски статуи човек няма начин да не се почувства нищожен.

В Полоннарува най-известното място обаче е т.нар. Божествен четириъгълник, където ще намерите Буда между няколко стени, храмове и много реликви. Именно в един от тези храмове се съхранява и неговият зъб, както и купата му за милостиня. Това е великолепният Кръгъл храм на реликвите, който блести отдалеч и е разположен на две нива. На първото ще намерите северния вход и колонада, а второто е оградено от кръгла тухлена стена. Всъщност има четири входа, от четирите посоки на света, които водят към общо четири статуи на Буда и кръгла тухлена ступа, в която са се съхранявали реликвите. Пред всеки вход на храма се намират камъни пазачи и лунни полукръгли камъни с няколко реда барелефни изображения, пълни със символика.

Заслужава си освен с културните богатства тук да се запознаете и с особеностите на флората и фауната. Затова ви препоръчваме Пинавала - единственото

 

сиропиталище за слонове

 

в света, разположено на 25 акра земя, на която се отглеждат изоставени слончета, болни и стари животни, които по една или друга причина не биха оцелели сами сред дивата природа. Шриланкийците и като цяло будистите смятат, че слончетата са свещени животни, което е и една от причините да създадат това сиропиталище. То е създадено през 1975 г., а територията му е наистина огромна, за да могат животинчетата да се чувстват все едно са в естествената си среда.

Това място в Пинавала е достъпно за туристи и все пак трябва да влизат на групи от по няколко човека, за да не смущават живота и навиците на слончетата. Посетителите имат възможност два пъти на ден да присъстват на къпането им на реката, което е прекрасна възможност да наблюдавате тези огромни животни в непосредствена близост.

Не е за изпускане и Кралската ботаническа градина в Перадения, особено за любителите на паркове и градини. Тя е едно от най-красивите места на острова и разполага с над 4000 вида растения, богата колекция от орхидеи и множество засадени от световноизвестни личности дървета. Тук може да видите желязното дърво, посадено от руския цар Николай II през 1891 г.

Разбира се, абсолютно задължително е да посетите един от многобройните национални паркове, където може да се запознаете отблизо с тукашните животни и да се отдадете на целодневно сафари. Най-големият от тях е Яла, а до него е Националният парк за диви животни Удавалаве. Който и да изберете, ще имате възможност да видите редки животни в естествената им среда.

Преживяване, което много си заслужава, е и сафарито по река Маду. Возейки се в лодка по нея, ще можете да видите любопитни крокодили, маймуни, различни птици и известните мангрови дървета. Реката е известна с 64-те си острова, на част от които има будистки храмове.

А за финал след толкова много обикаляне и нова информация ви препоръчваме да си вземете заслужена почивка на един от многобройните изящни плажове на острова. Те са едни от най-красивите и спокойни в света, а пясъкът е фин, с наситен жълто-оранжев цвят…