К улинарният пътеводител и енциклопедия на най-добрите вкусове по света TasteAtlas отличи българската баница като едно от най-вкусните ястия на света.

Кулинарният пътеводител и енциклопедия на най-добрите вкусове по света TasteAtlas отличи българската баница като едно от най-вкусните ястия на света.

Това е световен атлас на традиционни ястия, местни съставки и автентични ресторанти. В каталога му присъстват над 10 000 храни и напитки - популярни, както и забравени вкусове и аромати на градове, региони и села по света, пише БГНЕС.

„Баницата е традиционно българско ястие, което се приготвя чрез напластяване на листове от намаслено фино тесто със смес от яйца, кисело мляко и бели сирена, за да се получи простата и класическа версия на ястието. Освен с класическия пълнеж от сирене, тази баница може да се приготви

с безброй различни пълнежи,

както солени, така и сладки“, пишат в енциклопедията.

Особено популярни според описанието на сайта са баниците със зеленчуков пълнеж, като например зелник. Той може да се направи с пълнеж от зеленолистни зеленчуци като спанак, коприва, невен, магданоз и зеле. Празникът пък се прави с праз, а лучник е вид баница с пълнеж от лук. Когато става въпрос за сладки варианти на баницата, има тиквеник, приготвен с тиква, разновидност с ябълков пълнеж, щрудел или млечна баница - приготвена чрез накисване на тестени листове със смес от мляко, яйца, захар и ванилия.

От TasteAtlas споменават и традициите понякога в баницата да се поставят късметеча или монети. „Обикновено баницата се сервира като ястие за закуска с кисело мляко или боза“, обясняват те.

Очарованието си от баницата изразяват и

редица световноизвестни знаменитости,

които идват в България за снимките на филми и сериали или за изнасяне на концерти. Така например звездата от „Касъл“ Стана Катич издаде пред „Монитор“, че почти не е минавал ден без да яде баница, докато снима у нас сериала „Забравена“.

Наскоро българската шарена сол оглави класацията за микс от подправки от цял свят на TasteAtlas.