0

600 хиляди лева струва участието на България в песенния конкурс Евровизия. Това обяви музикалният продуцент Станислава Армутлиева в комисията по култура към парламента. Тя изрази възмущението си от това, че изпълнителите плащат за участието си, като поемат всички разходи за около 300 000 лв., което включва сценично обезпечаване, хореография, костюми, осветление и заплащане на екипа на БНТ. Освен това по думите й БНТ искала и банкова гаранция от още толкова, което на практика лишава талантливите артисти от възможността да се изявят.

Такса

Управителят на „Вирджиния рекърдс“ се заинтересувала миналата година при какви условия ще се случва кандидатстването за Евровизия. Саня изпратила официално писмо до БНТ през юни, но получила отговор чак през октомври. През това време от разговори с генералния директор Емил Кошлуков и администрацията му научила, че „доста хора искат да си купят участие“. „Разбрах, че участието може да се случи само при положение че участникът покрие 100% от разходите за участието. Включително таксата на държавата за участие в конкурса се плаща на Европейския съюз за радио и телевизия (EBU), както и за сценичното обезпечаване, хореография, костюми, осветление и целия екип на БНТ. За да участваш, трябва да представиш и банково обезщетение от 300 000 лева от период за една година, така че БНТ да са сигурни, че можеш да си позволиш това удоволствие", каза Саня Армутлиева. Тя заяви, че не съществува участник в музикалния бизнес у нас, който може да си го позволи. „Дори да спечелиш Евровизия, това е сума, която няма как да си възвърнеш“, смята музикалният продуцент.

Лиценз

„Обществените медии в цяла Европа са независими. Първо, няма търг, второ, няма правила за подбор на Евровизия. Ако отворите нейния сайт, ще видите, че си има правила и всичко го пише там. Никога участието не е струвало 600 000 лева, не знам откъде ги вадите тези числа. В добрия случай би струвало 200 000 лева или по-евтино, в по-лошия случай може да е повече, горната граница може да е половин милион, нямам представа“, заяви Емил Кошлуков. Председателят на комисията Тошко Йорданов му отвърна, че БНТ се финансира от бюджета, а "това си е направо обявяване на търг" и по тази логика всеки, който разполага с тази сума, може да бъде участник от името на България. „Парите влизат в сметката на БНТ, не излизат. Не знам дали е това нивото на тази комисия, ако искате, направете правила за това, ако искате да бъдете жури - станете. Не съм голям почитател на този конкурс. Нямам никакви претенции към Евровизия“, каза шефът на БНТ и добави, че от конкурса няма печалба. „Тоест по време на Евровизия има реклами, а всъщност външният продуцент е платил лиценза, снимките и всичко, а вие казвате, че няма печалба. В бизнеса съм - когато се прави такова нещо, ако продуцентът инвестира такава огромна сума, би трябвало да има възможност за печалба за БНТ от рекламодателите", контрира го Йорданов.