0

П остигнато е споразумение относно наследството на Принс, включително за каталога му с песни и недвижимите имоти. Оставеното от певеца беше оценено на 156,4 милиона долара – почти двойно повече от предишната оценка, съобщи RollingStone. Цифрата е съгласувана от администраторите на Comerica Bank and Trust с наследниците на артиста от Минеаполис и Федералната данъчна агенция (IRS).

Постигнато е споразумение относно наследството на Принс, включително за каталога му с песни и недвижимите имоти. Оставеното от певеца беше оценено на 156,4 милиона долара – почти двойно повече от предишната оценка, съобщи RollingStone. Цифрата е съгласувана от администраторите на Comerica Bank and Trust с наследниците на артиста от Минеаполис и Федералната данъчна агенция (IRS).

Принс почина на 57-годишна възраст, без да остави завещание, през април 2017 г. от случайно предозиране с фентанил – силно болкоуспокояващо средство на базата на опиоиди. Бенефициенти на наследството са тримата му по-големи братя и музикалното издателство Primary Wave, което през август 2021 г. изкупи акциите от музикалния каталог на изпълнителя от трима други наследници, единият от които междувременно почина.

Разпределението на средствата се очаква да започне през февруари. „Това бяха дълги шест години“, коментира Л. Лондъл Макмилън, адвокатът на братята на певеца, които сега се надяват да продължат напред, след като натрупаха огромни съдебни разходи, за да стигнат до този момент. Тримата наследници и Primary Waves също се надяват и допълнително да си осигурят приходи от решението на случая: пазарът на музикални каталози е по-горещ от всякога, след като издатели като Primary Waves, British Hipgnosis, Sony Music и Universal получиха правата над творчеството на икони на съвременната музика като Боб Дилън, Нийл Йънг, Флийтууд Мак, Пол Саймън и Дейвид Боуи.

Принс остави след себе си забележително музикално наследство от емблематични заглавия като Purple rain, When doves cry, 1999 и още много други, които биха могли да донесат огромни приходи от продажби, стрийминг, филмови саундтраци и телевизионни реклами. Като ориентир да припомним, че каталогът на Боб Дилън беше продаден от певеца за близо 400 милиона долара, а каталогът на Брус Спрингстийн надхвърли 550 милиона долара