0

Д окументалният филм „Икар от Кочериново“ ще има своята телевизионна премиера днес.

БНТ 1 ще го излъчи от 19 ч. Филмът проследява изпълнената с драматични обрати житейска история на Николай Поповски от Кочериново, който изобретява и построява първия български хеликоптер.

Екип

Сценарист и режисьор на лентата е Емил Спахийски, директор съдържание и бизнес развитие на „Телеграф“. Тази история е и първият му репортаж като журналист преди 27 години. Продуцент е Катя Тричкова, оператор Кирил Проданов, а монтажът е поверен на Теодора Костова. За звука се е погрижил Светлозар Георгиев, а музиката е на Георги Стрезов. Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на ИА “Национален филмов център” в копродукция със Сонус, Скрийнинг имоушънс и Андарта студио.

Премеждия

„Разказът е за един мечтател от село в полите на Рила, който от 3-4-годишен мечтае да полети, преследва слънцето, за да види къде се крие, и накрая решава да прави хеликоптер“, разказа Емил Спахийски в студиото на Култура.БГ. Прави модел след модел, на базата на МИ-2, но собствена конструкция, в двора на бащината къща в Кочериново. Преди теста на база Крумово му унищожават и трите основни системи - въздушната, маслената и горивната, повреждат абсолютно всичко, разказа част от премеждията му авторът на филма. Но има и група хора, които искат да му помогнат. Точно преди да полети, вижда, че варелът с авиогориво е откраднат. Източва от москвича си 20 л бензин и заедно с пилота политат от първия момент.