0

Б отев влиза в епична битка с Батман и Златан Ибрахимович за вниманието и парите на родните зрители.

И това не е някаква странна фантастика, а действителността в родното киноразпространение. С филма за Ботев на Максим Генчев може да се каже, че се открива сезонът на големите кинохитове, а като такъв се очертава целият месец март.

3 март

„Ботев“ е премиерен по кината в страната навръх 3 март – в четвъртък. И ще се бори с филми, чийто бюджет е в десетки и стотици пъти по-голям. Но това едва ли ще му попречи да завоюва полагащото му се място за любовта на зрителя. Просто трябва да се отиде и да се гледа – Генчев за този филм се е постарал може би повече, отколкото за всеки един преди. Проследяват се събитията от 1876 г. След пет робски столетия българите са изправени пред съдбоносен избор - или свобода, или смърт. Шепа млади революционери се събират на свободна румънска земя и съставят план на освобождението на поробена България чрез въстание, подготвено от вътрешните комитети и подпомогнато от емиграцията. Христо Ботев, поет, вестникар и учител, захвърля перото и повежда двеста юнаци на помощ на своите въстанали братя.

В ролите

Максим Генчев представя Деян Жеков в ролята на самия Ботев, а Ники Илиев този път ни изненадва с нехарактерно амплоа – става убиецът на революционера. Участват още Неда Спасова, Матей Генчев и др.

Прилеп

Само ден след „Ботев“, следващия петък, 4 март – по кината се появява премиерно и новият „Батман“. След като Бен Афлек тотално се провали в ролята на човека прилеп – или по-скоро филмът с него бе абсолютна финансова катастрофа, сега ред е в ролята на Батман да влезе Робърт Патинсън. Знаем го от хитовете „Здрач“, където се правеше на влюбен вампир, който предпочита да не пие кръвта на хората, а да си я набавя по други начини. Тези филми спечелиха над $3,3 млрд., а англичанинът Робърт се превърна в една от големите звезди на Холивуд. Снима се и при режисьора Кристофър Нолан – направил най-успешните филми за Черния рицар, но не в ролята на Батман, а във фентъзи трилъра „Тенет“. Затова пък новият „Батман“ бе подхванат от Мат Рийвс, който привика Патинсън за ролята на Брус Уейн. Най-известните филми на режисьора са „Зората на планетата на маймуните“, „Войната за планетата на маймуните“ и „Чудовищно“. Но най-харесваният от зрителите негов филм е „Пусни ме да вляза“. Това е нетрадиционен хорър за тийнейджъри – той е тормозен от всички в училище, а тя е вампир и негов защитник. Така че спецове по вампирите се обединяват в новия филм за Батман.

БГ

Март е запазен месец за премиерно българско кино и само бихме допълнили – кой от кой по-интересен филм, като по програма се очакват още две български кинопремиери.

На 11 март се задава премиерно по салоните „Късата клечка“ на режисьора Димитър Петков, който с този филм се завръща в игралното кино след близо 20-годишно отсъствие. Порочни връзки, основани на страх и изнудване, мръсни тайни, които свързват отговорни хора - всичко онова, познато на хората като „зависимост“, стои в основата на филма по сценарий на Димитър Златинов. В ролите са Китодар Тодоров, Руслан Мъйнов, Тино, Елизабет Марангозова и др. Определено това май ще е един от големите хитове на сезона, а и на годината.

На 18 март „В сърцето на машината“ на Мартин Макариев идва с идеята да покаже нещо невиждано досега за родна кинопродукция. Това е първият нашенски кинофилм, заснет в 4К и HDR качество, с което се постигат по-голям контраст и спектър от цветове. Историята е за група затворници, които изпълняват принудителен труд в цех на "Кремиковци". Съвместното им съществуване ще промени живота на всеки един от тях. В ролите са Александър Сано, Игор Ангелов, Христо Петков, Владимир Зомбори, Ивайло Христов, Христо Шопов, Башар Рахал, Юлиан Вергов, Стоян Дойчев и др. Напълно достатъчно за интереса на зрителя у нас. Този режисьор го знаем от „Вила Роза“, „Диви и щастливи“, „Привличане“. Та ще е интересно да се види какво е направил Макариев, а на премиерата се очаква да присъства и жена му Луиза Григорова.

Футбол

Напоследък биографичните филми за звезди от съвременността са особено актуални и се радват на голям зрителски интерес. Затова не бива да ни изненадва, че ще видим и „Аз съм Златан“ по кината в края на март. Ибрахимович е израснал в един от най-престъпните квартали и се издига до върха на шведския и световния футбол. Благодарение на постоянството, късмета и вродения талант той успя да завладее сърцата на милиони и кара на стадиона публиката до ден днешен да скандира името му. Истинска жива легенда. Преминава през доста отбори - Аякс, Ювентус, Интер, Барселона, Милан, ПСЖ, Манчестър Юнайтед, Ел Ей Галакси и отново Милан. Няколко актьори влизат в ролята на Златан през различните години.