0

Е дна от най-очакваните церемонии в развлекателния бизнес - по раздаване на Златните глобуси, ще се проведе без публика и за първи път от много години няма да бъде излъчена по телевизията. Причината е не само пандемията, но и скандалите, в които се забъркаха организаторите на събитието. 

Асоциацията на чуждестранната преса в Холивуд, която е журито на наградите, беше обвинена в расизъм, сексизъм, тормоз и корупция, малко след раздаването на Златните глобуси минала година.

Церемонията по раздаването на статуетките поставя началото на сезона на кинонаградите в САЩ и привлича каймака на холивудското общество. Но тази година звездите се отказват да присъстват на събитието и телевизия Ен Би Си обяви, че няма да го излъчи. Това няма да попречи на Асоциацията да процедира все едно, че нищо не се е случило. Наградите ще се връчват в хотел Бевърли хилс и ще се изтъкне и филантропското дело на Асоциацията, която в последните 25 години е дарила над 50 милиона долара на различни благотворителни организации, подчертават организаторите на церемонията в свое изявление. В него Асоциацията казва, че публика няма да има заради епидемиологичната ситуация, по-специално варианта Омикрон.

Асоциацията на чуждестранната преса вече обяви и реформи, по-специално набиране на нови членове с цел по-добро представяне на малцинствата в нея. Но критици твърдят, че реформите не са достатъчни. Актьорът Том Круз върна трите си награди в знак на протест. Студията Уорнър Брос, Нетфликс и Амазон пък обявиха, че няма да работят с нея, докато не се направят значителни промени.