„Възнамерявахме да подпишем в гражданското с Мария тая събота, на 28 август, а сватбата щеше да бъде през септември. На 12-и тя отиде за контролен преглед в Ямбол, тогава си е направила и последното си селфи на автогарата, усмихната, щастлива.

Христо Христов
 

Часове по-късно вече няма да е сред живите”, разказа 20-годишният Янчо Митев, годеникът на удушената и после удавена в запустял геран на края на родното си село Недялско Мария Христова.
Младият мъж обяснява, че се влюбил в чернокосата красавица още преди 5 години, а сериозната им връзка датирала от около 3-3,5 години, докато той учел в професионалната гимназия по земеделие в Ямбол, където впоследствие записал и приятелката си. За сериозната им връзка знаели всички техни приятели, включително семейството му и майката на Мария Тодорка. За намеренията си обявили  и в социалната мрежа от общия си профил на 13 април т.г., малко преди рождения й ден, като записали, че са сгодени. Малко преди това си направили еднакви татуировки като свидетелство за любовта си.  Седмица или две по-късно станало ясно, че току-що навършилата 17 години Мария е бременна с близнаци. Още на първия преглед гинеколожката  установила, че единият плод е увреден и че най-вероятно ще се наложи преждевременното му отстраняване, но я успокоила, че няма да има сериозен проблем.
Пътуване
На 12 август Мария тръгнала за Ямбол, в автобуса била с приятел на Янчо, който впоследствие му разказал, че по пътя тя се шегувала и нищо не подсказвало да е имала някакви тревоги. Върнала се по-късно следобед, по него време той бил на работа в близкото градче Стралджа. На спирката била посрещната от пастрока си Йовчо (б.р., към вчерашния ден основен заподозрян за убийството), защото майка й дни преди това заминала за Русе да помага на братовата си съпруга след тежка операция.


Изчезване
За изчезването на годеницата си Янчо научил на 13 август, късно следобед от прибралата се по спешност Тодорка, заедно с нея ходил до РУ „Полиция” – Стралджа, да подадат молба за издирването, той занесъл личната карта на годеницата си, която намерил в дома й. Била в дамската й чантичка с мобилния телефон и портмоне, в което имало малко пари. Направило му впечатление, че стаята е разхвърляна, спалнята била счупена, по лицето и ръцете на пастрока й имало пресни следи от одрасквания с нокти. Тогава обаче не обърнал особено внимание. Сетил се за подробностите едва когато късно вечерта на 19 август открили удавеното тяло на Мария в запустял геран накрая на Недялско. До кладенеца стигнал, след като приятелите му Сабин Личев и Младен Наков разказали как втора нощ наоколо се навъртат бездомни кучета и чакáли. Още като светнал в дълбокото с прожектора, зърнал дрехите на годеницата си - късо панталонче и нещо като туника…
Гледка
„Нещо ме преряза отвътре, но запазихме самообладание, обадихме се в полицията, дойдоха на заранта и я извадиха. Беше ужасна гледка, още потръпвам, като си спомня. Някой отиде до дома й, за да каже на Тодорка и Йовчо. Той нищо не казал, само ръцете му започнали да треперят по-силно от обикновено, защото има такъв тик…”, връща лентата Янчо и за пореден път обяснява, че според него убийството е било извършено при опит на пастрока да „налети” на годеницата му. Може би неволно я е удушил, а после е решил да прикрие следите, като я захвърли в кладенеца. Същия ден Йовчо изпратил синовете си, 19-годишният Стоян и 12-годишният Петър, да изведат семейното стадо с овце на паша в полето. „Познавам Йовчо от години. Никога не сме се спречквали. Той е, общо взето, мълчалив човек. Не е налитал на бой, не съм го виждал пиян. Освен да пасе овцете ходи да помага, за да изкарват някой лев допълнително. Чувал съм да разказват, че уж посягал на Мария, но това не е ставало пред мен, а и тя нищо не ми е споделяла…”, уточнява Янчо, като прави уговорката, че все пак криминалистите ще трябва да кажат последната си дума.
Гняв
Веднага след като Йовчо бил задържан и на 20 август спешно погребали в Стралджа тленните останки на Мария, майка й заминала за Русе, като отвела двете момчета. Овцете и част от покъщнината отнесъл Станко, единият от тримата братя на заподозрения за убийството. „Този човек трябва да остане до гроб в затвора. Знаем, че няма смъртно наказание, но такъв изверг не трябва да вижда слънцето на свобода! Сега може и да отрича, но все един ден ще го застигне възмездието! Ако трябва, цяло Недялско ще се подпише под писмо до съда и главния прокурор, за да бъде осъден най-строго”, обясни на финала на разговора Янчо Митев.

Пастрокът за постоянно в ареста

Постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража” постанови Ямболският окръжен съд спрямо 44-годишния Йовчо Стоянов, срещу когото е повдигнато обвинение за убийството на бременната му непълнолетна доведена дъщеря на 12 август. Престъплението, ако бъде доказано, се наказва с минимум 20 години престой зад решетките. Възможна е и доживотна присъда без право на замяна. В съдебната зала Стоянов поиска по-лека мярка под претекст, че наскоро претърпял сериозна операция и имал здравословен проблем. На този етап от разследването той отрича да е извършил убийството. Мярката за неотклонение подлежи на обжалване пред апелативния съд в Бургас.