0

Г ласуваме в 12 лесни стъпки с машината на изборите 2 в 1 на 14 ноември. ЦИК одобри как ще изглежда плакатът, свързан с машинното гласуване, който е част от разяснителната кампания на комисията за вота.

Гласуваме в 12 лесни стъпки с машината на изборите 2 в 1 на 14 ноември. ЦИК одобри как ще изглежда плакатът, свързан с машинното гласуване, който е част от разяснителната кампания на комисията за вота.

Така първата стъпка е да поставим картата с чипа нагоре, след като тя ни бъде подадена от член на СИК. Втората стъпка е да погледнем трите полета с надписи, в кой точно вид вот ще гласуваме. Третата стъпка е да натиснем бутона „потвърди“. Четвъртата стъпка е да потвърдим за втори път, като изрично на екрана ще има надпис,че след това няма да може да променим предпочитанието си. На петата стъпка се визуализира е-бюлетина за президент, като имената на кандидатите са вдясно и на две страници. Шестата стъпка е натискане на бутона „Към избори на НС“. Седмата стъпка е бюлетината за депутати, като имената на партиите са в три страници. Осмата стъпка е самото гласуване, като се уточнява, че освен за партия и коалиция, може да отбележим квадратчето „Не подкрепям никого“. Деветата и десетата стъпка е възможността за преглед и ако се налага, възможност за връщане и коригиране на избора. Единадесетата стъпка е разпечатването на разписките. Ако сме гласували за двата вота, разписките ще са две. Последната стъпка е сгъване на разписките и пускането им в непрозрачната кутия. Вече започнаха и демонстрациите из страната как се гласува с машините. Такова в сряда имаше в Сандански и Добрич.

ЦИК реши още във всяка секция в чужбина с над 300 гласували на предишния вот ще има по две машини за президентските и парламентарните избори на 14 ноември. Така за чужбина ще заминат общо 416 машини, които ще бъдат разпределени в 208 секции, реши ЦИК.

Междувременно МС одобри допълнителни 24,6 млн. лв. по бюджета на ЦИК за 2021 г. за обезпечаване на машинното гласуване. Средствата са за договорите за доставка на новите 1600 машини и за дейностите по техническото обслужване и логистичното им осигуряване. Средствата ще бъдат осигурени от предвидените средства за сметка на резерва за непредвидени или неотложни разходи в частта за мерките за COVID-19, както и чрез преструктуриране на разходите и трансферите по централния бюджет за тази година.

Същевременно седем услуги, предоставяни от общините, могат да бъдат заявени електронно за вота на 14 ноември чрез портала за е-услуги на Държавна агенция „Електронно управление“ – egov.bg. Така електронно може да се подаде заявление за вписване в избирателния списък по настоящ адрес, заявление ако сме изпуснати от списъка въобще, както и заявление за вот с подвижна избирателна кутия. Сред другите възможности са подаване на заявление за отстраняване на непълноти и грешки в избирателния списък, както и подаване на заявление за издаване на удостоверение за гласуване на друго място. Последното обаче не важи за редовия избирател. То се прилага за членовете на СИК, РИК, ЦИК и за самите кандидати за депутати или за президент, които имат право да пуснат бюлетина не само в секция по настоящ адрес. Не на последно място може да се подаде електронно и заявление за изключване от списъка на заличените лица преди предаване на избирателния списък на СИК. Подобна опция има и за българите в чужбина, които могат да заявят чрез декларация да бъдат изключени от списъка на заличените лица, ако първоначално са посочили, че ще гласуват зад граница и в резултат са били извадени от списъците, но впоследствие се е оказало, че ще са в България.