0

Б лизо 120 водещи издателства и книготърговци и културна програма с над 60 събития очакват посетителите на традиционното изложение Алея на книгата до 12 септември в столицата. Тази година то ще се проведе под мотото „9% ДДС върху книгите за по-четяща и по-образована нация”.

Близо 120 водещи издателства и книготърговци и културна програма с над 60 събития очакват посетителите на традиционното изложение Алея на книгата до 12 септември в столицата. Тази година то ще се проведе под мотото „9% ДДС върху книгите за по-четяща и по-образована нация”.

Деветото издание на любимото книжно изложение на открито представя нови и подбрани заглавия в общо 47 шатри. Белите шатри, заредени с богато съдържание, както обикновено са разположени в пешеходната зона на бул. „Витоша” и в парковото пространство пред НДК. Работното им време е всеки ден от 10.00 до 20.00 ч.

Във връзка с актуалното мото „9% ДДС върху книгите за по-четяща и по-образована нация” всички посетители ще получат листовки с информация за кампанията и защо е важно да бъде запазена намалената ставка на ДДС върху книгите, която беше въведена като временна мярка в периода на коронавирусната пандемия на 1 юли 2020 г. със срок до края на 2021 г. Организаторите от

асоциация „Българска книга” стартира и петиция

за превръщането на мярката в постоянна и за подкрепа на книгите и четенето. Събраните подписи ще бъдат изпратени на институциите, за да служат като допълнителен аргумент при вземането на решение за запазване на намалената ставка на ДДС върху книгите и прилагане на други политики за подкрепа на четенето.

Литературният кът на Алеята, който всяка година е сцена на разнообразна културна програма със свободен достъп, включваща премиери на книги, срещи с автори, издатели и преводачи, събития за деца, ще очаква приятелите на книгите на нова локация. Жълтата шатра ще бъде позиционирана на пешеходната „Витошка”, в близост до пресечката с ул. „Солунска”.

Ето и някои от най-интересните прояви в пъстрата културна програма.

Утре в 18.00 ч. в Шатра № 47 Рада Александрова дава автографи на новата си книга „Полегати дъждове“ – стихове за любовта. А в Литературния кът от същия час Кристина Орсова, познат автор от блога „В чехлите на мама“, представя детската книга „Юнашко камъче“. За първи път у нас се появява книга, чиито илюстрации са направени от колажи с материали от бита. Пак от 18.00 в Шатра № 19

„Среща с автограф“ е с Георги Господинов

Новата му книга „В пукнатините на канона. Провинции, аероплани, лексикони” разказва как един български аероплан влита в историята на италианския футуризъм; как се срещат литература и ботаника в Яворовите „Теменуги“; защо социализмът е труден за разказване; възможна ли е история на тъгата в българската литература, и още, и още... Издателството е „Жанет 45“.

В сряда, 8 септември, от 18.00 Литературен клуб “Перото” в НДК представя книгата на Иван Цанев “Археологически разкопки” - събрани стихове, поеми и сонети на големия ни поет, който навършва 80 години през ноември. В Литературния кът от 19.00 пък в литературното четене „В памет на Евтим Евтимов“ ще се включат колегите му Маргарита Петкова, Добромир Банев, Петя Хантова, Катя Кирянова и др.

На 9 септември в 19.00 в Литературния кът Добри Божилов представя романа си „Девети“. Новият роман на автора на бестселърите "Задругата" и "Заветът" е многопластов, задълбочен, правдив и преживян. „Девети“ е прекрасен опит за портрет на онова „време разделно“. Издателството е „Лексикон“. В Шатра № 19 в същия час ще има „Среща с автограф“ с поета Йордан Ефтимов.

10 септември е денят на среща с Боряна Григорова и книгата й „Паяжината на психическия тормоз“ (17.00, Литературен кът), която концентрира вниманието върху патологичния нарцисист и казват, че може да спаси човешки живот. На същото място от 19.00 северно-македонският писател Горян Петревски ще представи романите си „Марта“ и „Сама“. Бестселърът „Марта“ има вече 21 издания в родината му.

В събота сред многобройните събития през целия ден е „Книга с автограф“ от нашумялата Деметра Дулева (12.00, Шатра № 11), авторка на романите „Преобърнати съзвездия“ и „Странстващият албатрос“ на изд. „Хермес“. Една от Срещите с автограф пък е с Бойка Асиова и романа й "Роден на Великден", отличен с награда "Христо Г. Данов" (17.00, Шатра № 19).

В закриващия ден, 12 септември, изпълнен с множество изкушаващи предложения за деца и възрастни, един от акцентите (16.00, Литературен кът) е представянето на готварската книга на д-р Сара Балантайн, разкриваща как храненето може да повлияе автоимунните заболявания. Пак там от 19.00 Васил Лазаров и романът му „Калоян боговенчаният" ще отведат читателя в Средновековието. Повествованието проследява живота на бъдещия български цар, срещата в Константинопол с бъдещата му съпруга Анна, която му помага да избяга от знатното пленничество, изкачването му на престола и утвърждаването на Второто българско царство.

Пълната програма на Алея на книгата ще откриете в сайта на АБК.