0

О коло 25 000 заразени на ден остават скрити. Те не попадат в официалната статистика, защото си правят домашни тестове или пък изобщо не се изследват за коронавирус. В същото време страната ни продължава да чупи рекорди, като само за 24 часа от вторник до сряда бяха регистрирани нови 12 399 заболели. Ако към тях добавим и броя на нерегистрираните, това значи че дневните случаи вече достигат над 35 хиляди.

„Формулата се променя според броя на писиарите и бързите антигенни тестове, които се регистрират официално. Тъй като в момента този брой е по-висок, трябва да умножаваме регистрираните случаи по 2,5. Така ще добием представа за реалния брой заболели на ден“, обясни пред „Телеграф“ математикът от БАН проф. Николай Витанов. Междувременно наша проверка в няколко столични аптеки показа, че в момента има бум в продажбите на т.нар. селф-тестове за изследване у дома.

В малка столична аптека близо до „Сточна гара“ отбелязват изключителен интерес към домашните тестове през последните две седмици. „Продаваме най-малко по 30 теста на ден. През почивните дни броят им пада малко, но отново има огромно търсене. Много често се купуват от родители, които се презастраховат и изследват както децата си, така и себе си“, разказа маг.-фарм. Веселин Ангелов.

Според експертите пикът на петата вълна те първа предстои. Очаква се страната ни да чупи рекорди и през февруари, особено в средата на месеца след Свети Валентин. Тогава ще е изминала първата седмица, след като децата се върнат на училище от междусрочната ваканция. В момента малчуганите са основният разпространител на вируса. Това личи и от новорегистрираните случаи в детските възрастови групи, които са около 2000 на ден. Според прогнозната карта обаче, през втората седмица на февруари в почти цялата страна трябва да е активиран етап 3, което означава, че учениците от 5 до 12 клас ще бъдат на ротация. Тя предвижда 50% от паралелките да са присъствено, а останалите онлайн, като редуването ще се случва през една седмица. Ако пък влезем в етап 4, всички деца вероятно ще останат вкъщи. През идния месец страната ни вероятно ще премине и психологическата граница от 1 милион регистрирани случаи от началото на пандемията.