0

Н ай-скъпото вино на света за миналата година не е нито италианско, нито френско, а еликсир от Унгария.

Най-скъпото вино на света за миналата година не е нито италианско, нито френско, а еликсир от Унгария.

Унгарската луксозна колекция Royal Tokaji „Essencia” е съставена от 20 бутилки по литър и половина. Само едно шише от колекцията струва умопомрачителната сума 35 000 евро.
Реколта
Това сладко вино се произвежда в североизточната част от Унгария. То е направено от реколта 2008 година. Бутилките на виното са по дизайн на художника Джеймс Каркас. Всяка от бутилките, тип гарафа, които се предлагат в лакирана черна кутия, е специално издувана на ръка, което означава, че няма две напълно идентични. Бутилките имат и тапа, специално направена в Португалия.


Срокът на годност на виното е до 2300 година. Досега от него са продадени 11 бутилки от колекцията. Цената е толкова висока поради няколко причини. Сред тях са неповторимият вкус на напитката. За това вино производителите казват, че не може да се произведе друго подобно с такъв уникален аромат.
Чудо
„Essencia сама по себе си е чудо на природата”, казва Орси Шенткиралий, унгарски професионалист с унгарско вино от Лондон. „Направата е много трудоемка и изисква много години внимателна работа в мазето”.
Виното достига само до няколко градуса алкохол, но има много естествена сладост. Толкова е богато, че обикновено се сервира на лъжица, вместо на чаша.