0

Е динственият по рода си литературно-филмов фестивал Синелибри обяви, че подготвя пет възможни алтернативи зрителите си, които не притежават зеления сертификат, който ще е необходим от утре за влизането на прожекции на закрито. Те ще важат само за зрителите, закупили билетите си преди обявяването на мерките на 19 октомври и ще служат като компенсация.

Единственият по рода си литературно-филмов фестивал Синелибри обяви, че подготвя пет възможни алтернативи зрителите си, които не притежават зеления сертификат, който ще е необходим от утре за влизането на прожекции на закрито. Те ще важат само за зрителите, закупили билетите си преди обявяването на мерките на 19 октомври и ще служат като компенсация.

Една от опциите пред зрителите е да върнат пропуска си срещу съответната сума. Друг вариант пред любителите на седмото изкуство е да получат безплатен достъп до Neterra.TV+ за филм по техен избор. Срещу всеки закупен билет могат да вземат след и безплатен пропуск за прожекция след отпадането на мерките. Това ще важи за филмите, които са от програмата на фестивала и са в регулярно разпространение. Такива са „Дюн“, „Бенедета“, „Влюбеният Айфел“, „Три етажа“, „Изгубени илюзии“, „Денят на флага“, „Историята на жена ми“ и др. Четвъртата алтернатива е срещу всеки билет да се получи акредитация с достъп до всички филми от програмата на Синелибри догодина. В замяна на закупен пропуск зрителите могат да получат безплатно и книга по избор от издателство „Колибри“, която да е на близка стойност.

Фестивалът ще продължи да се провежда присъствено до 31 октомври. За вечерта на награждаването, когато освен церемонията ще се състоят и две прожекции, ще има организация и за тестване на място. Те ще се извършват от представители на лаборатория, като ще струват 10 лв. Всеки, който трябва да се тества за COVID-19 преди да влезе в зала 1 на НДК, следва да пристигне 30 минути по-рано.

„Бихме искали да подчертаем, че създалата се ситуация не е по наше желание и категорично се разграничаваме от начина, по който тя е наложена – без време за реакция, без диалог, без стратегия. Поради мащабната организация и логистика с множеството киносалони и разпространители, както и предвид липсата на елементарна подкрепа от Министерство на културата и Министерство на здравеопазването, ще сме ви безкрайно благодарни, ако изберете опция, различна от възстановяването на суми за закупени билети. Вярваме, че ако сте зрители на фестивала, го цените и ще ни подкрепите. При всички случаи ви благодарим за доверието и даваме дума, че ще удовлетворим желанието за обезпечение на всеки зрител, щом това се налага поради създалата се ситуация“, апелират организаторите на Синелибри.