0

Р ека Искър край Панчарево ще изиграе ролята на река Рейн в операта „Рейнско злато“ на 24 и 25 юли от 21 ч., Панчаревското езеро ще стане приказно обиталище на ефирни създания от балета „Лебедово езеро“ на 3, 4, 5 и 10 юли от 20 ч., а мюзикълът Mamma Mia! ще превърне романтичния водоем близо до столицата в част от гръцката крайостровна Ривера на 26, 27, 28 юни, 19, 31 юли и 1 и 2 август от 20 ч.

Река Искър край Панчарево ще изиграе ролята на река Рейн в операта „Рейнско злато“ на 24 и 25 юли от 21 ч., Панчаревското езеро ще стане приказно обиталище на ефирни създания от балета „Лебедово езеро“ на 3, 4, 5 и 10 юли от 20 ч., а мюзикълът Mamma Mia! ще превърне романтичния водоем близо до столицата в част от гръцката крайостровна Ривера на 26, 27, 28 юни, 19, 31 юли и 1 и 2 август от 20 ч.

Всичко това ще се случи в рамките на проекта на Софийската опера „Музи на водата“, който включва още 2 заглавия: балета „Зорба гъркът“ (11, 17, 26 юли) и сценичната кантата „Кармина Бурана“ (12, 18 юли). Това съобщи директорът на Операта акад. Пламен Карталов, уточнявайки, че заради кризата, предизвикана от пандемията на коронавирус, и намалелите приходи при двумесечната пауза от спектакли събитията под шапката на инициативата „Опера в парка“ ще бъдат позиционирани на 12-13 км от София.

Представленията ще се играят на сцена 18 х 18 м върху понтон с 500 кв. м площ в езерото, който е бил в недобро състояние, но специално за проявата е укрепен и хоризонтиран с перспективата да се утвърди като традиционно място за култура, обясни Георги Спасов – меценат на Операта, собственик на земята и съоръжението. Зрителските места са 900, но при стриктните мерки за безопасност сега ще бъдат използвани около 400. Лили Иванова и Никола Анастасов навремето са се изявявали на тази сцена.

Кметът на район Панчарево Николай Гюров сподели убедеността си, че ще се справят достойно като домакини и ще се осъществи мечтата му езерото да заприлича на австрийското Бодензее, край което се провежда музикалният фестивал в град Брегенц. Аварийно-спасително звено на Столична община ще осигури патрулираща лодка за събитието, готови са 2 временни паркинга, работи се и по организирането на транспорт с бусове от последната спирка на метрото до арт територията и обратно. Цените на билетите за спектаклите са от 20 до 60 лв.

Столичният зам.-кмет по културата доц. Тодор Чобанов припомни, че за 11 издания общината е инвестирала над 1 100 000 лв. във фестивала „Опера в парка“, формиращ ново и различно отношение към културата на открито. Събитията са освободени от такси и данъци, което допълнително облекчава творческите екипи.