0
Бт танска верига ресторанти набира готвачи и помощник-готвачи от България за постоянна работа. Заплащането е в зависимост от позицията и опита и е между 50 000 и 64 000 лв. Кандидатите трябва да имат поне година опит в кухнята и да говорят добре английски език. Компанията
осигурява вътрешно обучение
и съдейства за намиране на квартира. Работи се по 48 часа седмично с два почивни дни.
Най-търсените кадри на Острова остават медсестрите и болногледачите за специализирани институции за възрастни. Старчески домове предлагат по 20,25 лв. на час за опитни сестри с поне 5 г. стаж. Подобна възможност за работа има и в Германия. От септември в местни
домове за възрастни започва проект за имигранти
който дава възможност на чуждестранни медсестри и болногледачи да получат акредитация на квалификацията си в Германия. По време на практиката се получава стажантска заплата. След това възнаграждението се повишава до регионалните тарифи за професията.
В Германия най-търсените кадри са в сферата на ресторантьорство и хотелиерство.
За сервитьор ресторанти в Германия предлагат
3600 лв.  
Кандидатите трябва да имат опит поне 2 г. и да владеят добър немски.
Възнагражденията на готвачите варират между 3700 и 5000 лв. в зависимост от опита и уменията.
Фрезисти, шлосери и заварчици са сред постоянно търсените кадри в Германия. За 8-часов работен ден немските компании плащат по 170 лв. „Няма голям интерес към тези обяви, защото това са много търсени и добре платени професии и у нас”, обясниха от АЗ.
Друга дефицитна професия у нас се оказва сред търсените у в западна Европа. Австрийски фирми търсят шивачки с опит срещу 20 лв. на час. В Словения шивашки цех набира служители срещу 15 лв. за 60-минутен труд. От Агенцията по заетостта обаче отчитат слаб интерес към подобни обяви. Не така стоят нещата с обявите за международни шофьори, които и това лято са сред най-търсените служители.
Словенска фирма предлага постоянна работа на водачи с опит срещу месечна заплата от 3700 лв., при немските и испанските превозвачи сумата стига до 5000 лв. В Германия, Литва и Латвия се търсят строители. Немски фирми предлагат работата за зидари, общи строителни работници, шлосери и заварчици. Заплащането варира от 20 лв. до 24 лв. на час. Кандидатите трябва да имат опит поне 2 г. и да имат основни познания по английски език. В Литва и Латвия най-търсени са работниците за саниране на сгради. Свободните места са 80, а месечното заплащане е 1560 лв.