0

Ж ителите на седем областни града със сигурност ще изберат мъж за кмет на 25 октомври. Причината е проста – в тези населени места няма нито една дама в битката за доверието на гласоподавателите. Нито една дама не иска да застане начело на Благоевград, Враца, Велико Търново, Кюстендил, Монтана, Русе и Сливен. Картината не е много по-различна и в по-малките градове.

В редица населени места в бюлетината, с която хората ще изберат новия си градоначалник, няма да има нито едно дамско име. Най-често една или две представителки на слабия пол се борят за кметския стол. Само една дама ще мери сили в изцяло мъжка компания на 25 октомври в 13 областни града. Това са Добрич, Видин, Бургас, Кърджали, Ловеч, Пазарджик, Плевен, Разград, Смолян, Стара Загора, Хасково, Шумен и Търговище. Единствената дама е представител на ДПС – Емине Якубова. Тя се изправя срещу шестима кавалери, сред които Дарин Димитров от ГЕРБ, Диан Цонев от БСП и Ивайло Първанов от АБВ.

Най-много кандидати очаквано напират за София. Цели 21 кандидати се борят да управляват столицата. На другата крайност е Монтана – само четирима. От претендентите са столицата обаче само три са дами – сегашният кмет и фаворит за нов мандат Йорданка Фандъкова, Мария Календерска от ББЦ и Силвия Трендафилова от НФСБ. Срещу тях парламентарно представените партии издигат представители на силния пол. БСП залага на Михаил Мирчев, АБВ на депутата Георги Кадиев, ВМРО на евродепутата Ангел Джамбазки, „Атака” на юриста Явор Нотев, РБ на Вили Лилков, а ДПС на Андрей Георгиев. От партията на Лютви Местан още преди месеци обявиха, че имат сили да се включат в битката за столицата. От движението на тези избори издигат кандидати дори за райони, където досега не са се включвали в надпреварата за местната власт.

В Пловдив, Силистра, Варна и Ямбол две дами ще се борят да седнат на кметския стол. За мястото в крайдунавския град нежните претендентки са Джанан Халил Феим от ДПС и Милка Димитрова от „Спасение за Силистра”. ГЕРБ и БСП изправят мъже срещу дамите – Юлиян Найденов от партията на Бойко Борисов и Станислав Стойков от червените. В Пловдив пък това са Дани Каназирева от „Съюз за Пловдив” и Петранка Владимирова от „Обединени Зелени“. Сещу тях ще се състезават настоящият и бившият градоначалник на Града под тепетата – Иван Тотев от ГЕРБ и Славчо Атанасов, които сега е депутат от ПФ. БСП издига Георги Гергов.

Морската ни столица може да се похвали с двама бивши министри и две дами в битката за вота на избирателите на 25 октомври. Нежният пол е представен от ексобразователния министър Анелия Клисарова и Миглена Бакалова от АБВ. Колегата на Клисарова от правителството на Пламен Орешарски – Данаил Папазов също ще се пробва да спечели вота на варненци. Фаворит за 25 октомври обаче си остава сегашният градоначалник Иван Портних, които ще се състезава и с предшественика си Кирил Йорданов. В Ямбол Неда Карска от НФСБ и Мариета Сивкова от БСП се изправят срещу деветима мъже, сред които сегашният кмет Георги Славов от ГЕРБ, Драгомир Димитров от АБВ, Димитър Стоянов от РБ и Кръстьо Петров от Атака.

Изключение от общата картина прави Габрово. Там пет жени се състезават за поста на градоначалник.

В битката за тази община мъжете се оказват малцинство – само четирима кавалери искат да седнат на кметския стол. Двете най-големи партии са заложили на нежния пол. ГЕРБ издига за нов мандат сегашния кмет Таня Христова, а БСП в коалиция с още няколко формации – Лена Енева.

Четири дами пък влизат в битката за един традиционно смятан за мъжки град – Перник. От нежния пол за гласа на избирателите ще се борят Вяра Церовска от ГЕРБ, певицата София Георгиева, която стана известна с песента си „”Син талисман от „Глас народен”, Мария Иванова от „Реформатори и демократи за Перник”, както и Катя Иванова от ББЦ. Срещу тях се изправят цели осем кавалери, сред които Ерик Рангелов от БСП и Румен Ваташки от „Атака”.