0

С едмица след отшумяването на емоциите от европейското по футбол идва време за нови спортни преживявания. Макар и с година по-късно, на 23 юли в Токио ще бъдат открити летните олимпийски игри, които за жалост ще преминат без публика заради все още върлуващата пандемия от коронавирус.

Седмица след отшумяването на емоциите от европейското по футбол идва време за нови спортни преживявания. Макар и с година по-късно, на 23 юли в Токио ще бъдат открити летните олимпийски игри, които за жалост ще преминат без публика заради все още върлуващата пандемия от коронавирус.

Макар и у дома, пред тв екраните, 8 наследници на наши олимпийци ще стискат палци на мама и тате за добро представяне.

Най-многобройна и най-осъзната е челядта на най-опитната в отбора ни – 49-годишната Мария Гроздева, която ще участва на рекордна 7-а олимпиада. Стрелкинята, която ще бъде и знаменосец на България по време на откриването, екалила своите деца вече в 4 олимпиади.

Още повече че Валери-младши (22 г.) и Магдалена (18) се раждат година преди игрите, в които майка им печели титла – Сидни 2000 и Атина 2004. Доведеният син на спортистката Христо (33) – от първия брак на съпруга й Валери, пък е преживял всичките им 5 съвместни олимпиади (бел.ред. - пропуска само дебютната за Мария в Барселона, когато тя все още не е с баща му). През 1992 г. треньор на Гроздева е Емил Душанов, който сега ще извежда отбора на домакините от Япония.

И въпреки че са минали през много спортове, никое от трите й деца днес не се занимава с това. Като по-малък Валери-младши тренира спортна гимнастика и футбола, а Маги бе лекоатлетка. Сега баткото е студент по право и усилено заляга над учебниците. Преди години цялото семейство бе запалено по колоезденето и често можеше да се види като група професионални колоездачи по пътищата около София.

Имат къща в Синеморец, където обичат да прекарват свободните си летни дни.

49-годишната спортистка вече обяви, че след олимпиада в Токио ще се откаже от спорта и ще се наслаждава на своята свобода. Тогава ще се отдаде и на любимото си хоби, което откри по време на пандемията – да сади цветя в прекрасния им дом.

Колежката й в стрелбата Антоанета Костадинова, известна преди като Бонева, също ще има подкрепата на двете си деца. Ренета е вече на 8 годинки и добре знае какво прави мама. За разлика от 3-годишната Симона, която още плаче при раздялата им.

Всъщност най-голямата опора на чаровната стрелкиня са двамата най-важни мъже в живота й - разбира се, без треньора й Христо Маринов, за когото казва уверено, че е №1. Баща й Николай Бонев е бивш стрелец на търговишкия клуб „Светкавица“ и заради приятелството му с Маринов дава дъщеря си да се учи на стрелба при него. „Здравей, шампионче!“, е репликата, с която таткото винаги посреща своето момиче, независимо от резултатите й на рубежа.

Другата опора на Антоанета е нейният съпруг Росен. Той също е любител на оръжията като запален ловец, но гледат вкъщи да ги държат под ключ.

Интересно е тяхното запознанство. През 2011-а Антоанета оставя в автосервиза му първата си кола „Нисан Микра“, която се нуждае просто от смяна на крушката на фара. „Той знаеше за мен задочно и се притесни, когато ме видя – разкрива спортистката от Търговище. - Аз пък го харесах веднага. За него няма „не“. Всичко ще направи, за да стане. Понякога е критичен, но това ме стимулира да направя нещата както трябва.“

Година след случайната им среща, на 1 септември, двамата вдигат сватба. Шаферка на булката е Маги, дъщерята на Мария Гроздева.

На мъжката подкрепа на синовете си ще се надява и джудистът Ивайло Иванов. Макар и да са много малки, Доминик (3 г.) и Давид (1), вече са посещавали тренировки на своя баща.

Дори големият активно участваше в тях преди година, когато спортистите бяха принудени да тренират по домовете си.

"Те са най-голямата част от моето вдъхновение. Откакто съм с жена ми, откакто се родиха момчетата, те ми дават една непрестанна енергия да се боря и да доказвам себе си и един ден да са горди с мен. Откакто имам семейство, вече наистина знам защо се прибирам и при кого се прибирам и знам, че ме чакат с нетърпение, колкото и Доминик да ми се сърди, когато ме няма и да не иска да говори с мен. Това е период, в който той си мисли, че го изоставям, колкото и да му обяснявам, че отивам на работа, че ще ме гледа по телевизора. Но той си иска неговото и казва "Тате, недей да ходиш на работа...", разказа преди време най-добрият ни джудист.

За да спазва килограми, 27-годишният състезател често си готви сам. Храната и спането за него са от изключително значение. Природата го зарежда със спокойствие, поход в гората или тренировка навън му действат ободряващо.

Дъщеричка на годинка и половина има и колегата му в националния по джудо Янислав Герчев. През пролетта на миналата година той и половинката му Ваня Сабрутева направиха националния треньор Атанас Герчев горд дядо. Когато не е в залата, Янислав върти бизнес с наргилета в родния си Пловдив.

Съпрузи и сестри на мястото на събитието


Заради увеличаващите се случаи на коронавирус в Япония и наложената извънредна обстановка, по трибуните на олимпийските съоръжения няма да бъде допускана публика. Нито местна, камо ли чужда. Така не само нашите, но и всички спортисти няма да се ползват от подкрепата на място на най-близките си фенове – техните семейства, които обикновено пътуват по състезанията.

В българския отбор обаче ще има четирима щастливци, чиито роднини са включени в делегацията като треньори.

В Токио ще имаме две съпружески двойки в лицето на семейството на Мария Гроздева и Валери Григоров, както и на спринтьорите Ивет Лалова и Симоне Колио. 37-годишната чаровница и 41-годишният италианец са заедно от лятото на 2010-та, но сключиха брак през септември 2013 г. в родния град на Симоне – Риети. Те се венчаха в средновековна църква „Сан Доменико“. Двамата посрещнаха над 200 гости в абадството „Ди Сан Пасторе“, построено през далечната 813 г. В Токио Ивет ще е без своя треньор проф. Роберто Бономи, а Симоне ще бъде физиотерапевт на съпругата си и на останалите ни от атлетическия отбор.

След като преживя у дома сребърния медал от Рио 2016 на дъщеря си Мирела Демирева в скока на височина, сега майка й Валя Демирева ще има възможност да я подкрепя на живо, от стадиона. „Много съм щастлива, нямам търпение да дойде състезанието“, сподели Демирева, която бе включена допълнително в делегацията ни за Токио като треньор на спринтьорката Инна Ефтимова, взела квота в последния момент.

Връзката баща-син ще влезе в действие в джудото. Там националният селекционер на мъжете Атанас Герчев ще трепери още повече, когато на татамито излиза синът му Янислав. Той ще се бори в категория до 60 кг.

Указанията в мачовете на Линда Зечири около корта за бадминтон пък ще дава сестра й Джема, която е и неин мениджър.

Плувецът Антъни Иванов, който до последно се готви в САЩ с американския си треньор Серхио Лопес, бе поискал в Токио да разчита на своя баща Антон Иванов, който вече му е личен треньор в България в клуба на „Черно море“ (Варна). Заради ограниченията на бройките в делегациите, породени от мерките срещу коронавируса обаче, в състава й бе включен предишния наставник на Антъни в клуб „Вихрен“ (Сандански) – Николай Вакареев, който ще води и друг свой състезател в Токио – Любомир Епитропов.

Ако бяха по-либерални мерките, можеше в Токио да имаме и още едно семейство – това на боксовата ни легенда при жените Стойка Петрова и съпруга й Борил Кръстев. Първата ни жена на олимпийския ринг (бел. ред. - в Лондон през 2012 г.) каза заветното „Да“ на Борил от най-високото стъпало на стълбичката след награждаването си като европейска шампионка на първенството в София през 2018 г. Година по-късно двамата вдигнаха сватба в Тетевенския Балкан, като младоженците и всичките им гости бяха облечени в традиционни за региона народни носии. Интересното е, че именно Борил настоял жена му да се върне в спорта заради олимпиадата в Токио и оттогава той влезе в щаба й и помага на личния й треньор Борислав Георгиев.

Кучето и рибата предпочитани за разтуха


Оказа се, че за повечето ни олимпийци любимият домашен любимец е кучето, а сред хобитата им е риболовът.

И двете ни боксьорки – Станимира Петрова и Стойка Кръстева, отглеждат померани. Кученце на име Кенди си има и Ерика от ансамбъла на грациите, което й е подарък от любимия Дейвид.

След като изгубиха лабрадора си Рио, Ивет и съпругът й Симоне осиновиха визлата Токио, която много обичат и която със сигурност ще им липсва, докато са в Япония.

За риба пък обича да ходи боксьорът Даниел Асенов. За да отмаря от тежките натоварвания, той и приятелката му Розалия Пайчева, също боксьорка, обичат да търсят непосещавани от тях преди това водоеми. Атлетът Тихомир Иванов също отскача за риба, когато може. Компания в почивката на вилата на тъщата (бел. ред. - майката на годеницата му Елеонора Драгиева – Емилия, също бивша високоскачачка) му прави немската овчарка Аксел.

По модата се увлича плувкинята Диана Петкова, а по рисуването – спринтьорката Инна Ефтимова и бадминтонистката Габриела Стоева.

През 2017 г. атлетката дори пусна на пазара свой бранд, наречен Артина. Наименованието е съчетание от изкуство и името на Инна, която от малка рисува и признава, че ако не бе спортистка, със сигурност щеше да е художничка. Такива са баща й Любомир Ефтимов и дядо й Георги Милев, а майка й също е завършила изобразително изкуство.

По-голямата от сестрите Стоеви – Стефани, пък си пада по корейските сериали. Книгите са любими инструменти за избягване от спорта на грацията Боряна Калейн, на високоскачачката Мирела Демирева и джудистката Ивелина Илиева. С шофиране пък си почива каратистката Ивет Горанова, а боксьорката Станимира Петрова напоследък се запалила по фотографията и по ударните инструменти.