0
Ро олюционен метод за подмладяване без скалпел се прилага отскоро и у нас. Това е така нареченият 8 точков лифтинг. В няколко основни точки се инжектира филър, който престуруктурира лицето - изтегля чертите, повдига овала и опъва бръчиците. Методът бе представен на последния конгрес по естетична медицина в Прага, който завърши преди дни. Негов делегат бе дерматоложката д-р Сияна Живкова от столичната Jewel skin clinic. Акцент в обсъжданията на форума бяха най-новите инжекционни техники, които заместват и отлагат във времето хирургичния лифтинг.
"Ако се върнем назад във времето преди повече от 20 години, когато естетиката прохождаше, ще установим какъв огромен напредък има. В началото запълвахме линии – бръчици, след това правехме обеми – скули, днес вече изграждаме и създаваме структура наоколо и чак тогава се връщаме към проблемната зона”, разказва д-р Живкова   Създаването на структура може да се постигне с три точков, пет точков и осем точков лифтинг. Възможностите му бяха представени по време на конгреса от бразилския пластичен хирург Маурицио де Майо, светило в областта на разкрасителната индустрия.
С напредване на възрастта лицевите структури се променят и подкожната мастна тъкан постепенно намалява обема си,
костите изтъняват и се свиват
Резултатът се вижда в огледалото. Кожата се отпуска, явяват се бръчки, а лицето има "уморен” вид. На помощ идват процедури, които цялостно възстановяват обема. Това може да стане с така наречения 8-точков лифтинг – неоперативен метод, който ремоделира лицето с помощта на филъри, които се вкарват под кожата със спринцовка. В  основата е  VYCROSS технология. С тази техника лицето се ревитализира и лифтира и така изглежда естествено освежено и подмладено.
 "Зоните, които могат да се променят с този лифтинг, са скулите, долината на сълзите, околоочната зона, назолабиалната зона, устните и брадичката. Например с триточковия лифтинг можем да повдигнем веждите и да отворим окото, с петточковия – да оформим скулите”,  разяснява техниките д-р Живкова.
 Огромното предимство на новите филъри
е, че те не създават лимфен отток и едем, не изискват възстановителен период от 6 месеца, а само леко повдигат и издърпват линиите. Така лицето добива освежен вид.
"Идеята е цялостен подход към грижата за пациентите и подмладяване, а не запълване на една бръчка, защото това може да продължи до безкрай. Резултатът е напълно естествен вид, нещо което всеки иска да постигне”, коментира д-р  Живкова.
За да бъде резултатът по-пълен, е добре да се направи и анализ с 3D изображение. Така дерматологът може да „види” състоянието на кожата в дълбочина.
"Скенер диагностиката разкрива скрити пигментации, които не са видими с просто око и показва  дали има разширени кръвоносни съдчета в дълбочина. Ако направим теста, пациентът може да разбере как е хидратирана кожата му, има ли разширени пори и как изглежда колагено-еластиновата мрежа, дали има бръчки", казва д-р Живкова