0
Рс ски тартори и спортни агитки са сред основните подбудители на напрежението в столичния квартал “Орландов-ци”. Според местните мургавите им съседи били подтиквани от двама местни босове с прякори Пальо и Едноръкия да влизат в конфликти. В същото време масова организация по Фейсбук и чрез СМС-и между привърженици на различни спортни клубове за участие в масови безредици допълнително вдигна градусите на напрежението в квартала.
До сблъсъците в неделя през нощта се стигна след масово меле от събота вечер. Тогава две компании
се сбиха заради спор  за силна музика
Конфликтът обаче не затихна, а се разрази и на следващата вечер, което наложи в квартала да влезе жандармерия, подкрепена от десетки полицаи.
До момента са задържани четирима души. Те обаче са прибрани заради мелето в събота, обясни говорителката на главния прокурор Румяна Арнаудова вчера. В ареста бяха вкарани 19-годишният Жони Коцев и 22-годишният Асен Коцев. Те са привлечени към наказателна отговорност за нанасяне на леки телесни повреди по хулигански подбуди на трима души – Валентин Радков, Стефан Манолов и Никола Петков. Освен тях в понеделник сутринта са задържани още две лице – Георги Коцев на 25 години и 17-годишният Даниел Колев. Арнаудова обясни, че прокуратурата работи и по версията за заговор за предизвикване на безредици в квартала, но не допълни повече подробности.
Междувременно от МВР разпространиха информация, че в опитите за нахлуване в ромската махала в “Орландовци”, продължили до след полунощ в неделя срещу понеделник са участвали и представители на футболни агитки.
“Сред протестиращите имаме познати лица, които са от криминалния контингент. В “Орландовци” пристигнаха хора от други части на София, които отговарят на профилите на спортни хулигани”, каза по време на извънредна пресконференция шефът на “Национална полиция” Хрис-то Терзийски.
По думите на ръководителя на столичната полиция Младен Маринов пък подчинените му са затруднени в охраната на реда в “Орлан-довци” заради обстоятелството, че надигналият се протест срещу местното ромско население няма изявени лидери, организатори или инициативен комитет, с които да се преговаря. Той заяви, че по данни на полицията
няма ръст на  престъпленията
в квартала, въпреки че хората там се оплакват от битова престъпност.
Протест в “Орландовци” се организира и в понеделник вечер чрез социалните мрежи, стана ясно още от думите на Христо Терзийски. Основната задача на полицията ще бъде недопускане на сблъсъци.
Към 22.00 часа в неделя полицаи и жандармеристи блокираха около 200-250 човека на площада в квартала и не им позволиха да се придвижват. Повече от час голяма група протестиращи млади мъже, някои от които маскирани, търсеше начин да пробие полицейската охрана и да стигне до ромската махала. Стигна се до сблъсъци между протестиращи и роми. Хвърляха се камъни и бутилки по къщите. Очаква се протестите на жителите от квартала да продължат и днес. След полунощ от МВР съобщиха, че още един участник в инцидента в събота вечерта е установен и задържан в неделя, в рамките на специализираната полицейска операция на територията на квартала. В хода на предприетите действия по случая са
разпознати и редица лица
известни на силите на реда. Съпричастни към конфликта се установяват и по свидетелски показания и видеоматериали. Те ще бъдат предадени незабавно на прокуратурата за привличането им като обвиняеми.
„Ние познаваме циганите, които са от Орландовци, с тях нямаме никакви пререкания, поздравяваме се, говорим си. Даже бяха с нас на площада в неделя. Най-големия проблем са онези, които идват, заселват се незаконно, крадат, тероризират ни и се мислят за недосегаеми. Подаваме непрестанно сигнали и то от години, но корумпирани офицери от 2 РПУ ги крият, информацията не стига въобще до шефа на СДВР”, споделиха потърпевши хора от квартала.
Капката, която преляла чашата на недоволството на хората в Орландовци, се оказал неграмотен ром с червено БМВ, който според местните е роднина на тартора Пальо. Той въртял гуми върху настилка от камъни и чакъл, които хвърчали върху майки с деца и младежи, седнали наблизо. След като му писнало да пили гуми, издул музиката до край. Младежи му направили забележки да намали, а той изкрещял: „Аз ли няма да слушам музика бе, ей сега ще видите какво ще стане”, след което се обадил по телефона и за минути на мястото цъфнали още пет коли с по 4-ма роми в тях. Всички
носели брадви, секири, лопати, железа.
„Циганите се нахвърлиха върху младежите. Едно от момчетата се казва Кристиян. Той си дойде преди няколко дни от Англия, където е студент. Притече се да помага на свой приятел, но започнаха и него да бият. Приятелката му Емилия пък я влачиха за косата. Така започна целия бой. По-късно хора от квартала видяха, че нещата не отиват на добре и се включиха да помагат”, разказаха очевидци. 26-годишния Кристиян се разминал с 4 шева на челото, а Емилия с няколко отскубнати кичура. Друго момче обаче е в тежко състояние в „Пирогов”. То е със счупена глава, ребра, пробит бял дроб. Баща му сподели, че не може да мърда, но няма опасност за живота му. За да не ескалира отново напрежението в неделя, целия квартал беше обсаден от жандармерия, а гетото отцепено. Цял ден вчера ченгета издирваха виновниците за побоя.