0

Т радиционно най-много биволи се отглеждат от стопани в Северозападна бългаприя, особено в района на Монтанско. Там по традиция хоратна отглеждат и крави и биволи едновременно. А който е минавал през тези села през лятото и привечер, ще се наслади на невероятна гледка. Огромни стада от крави и биволи се движат бавно по пътищата, огрени от червеното залязващо слънце. Те са толкова внушителни, че дори колите спират докато животните не преминат.

Особени

като цяло биволите и кравите са сходни във своите вкусове към живота, но биволите се славят със своята особеност и капризност. На първо място, те имат особено чувство за разбиране на хората, които се грижат за тях. Затова е добре, ако сте нервни да не ги приблжавате, защото това състояние те приемат и го отразяват. Също така те са маниаци на тема чистота. Няма да се приближат към храна и вода, ако тя не отговаря на критериите им за чисто.

Привързват

Биволите са животни, които щом заобичат човек, който се грижи за тях то е завинаги. Има много случаи, в които техни стопани, разказват как като деца, биволите са се приближавали един от друг, за да позволят на пастирчето да се качи върху гърбовете им и да го преведат през буйин пролетни реки.

Водата

За черните животни водата е тяхното царство. След като се напасат, те обожават да се излегнат във водата или в тинята край някоя река и да прекарат дълга част от деня и горещините.

Те са бавни животни, но много устойчиви и дълго време спокойни, освен ако нещо не ги раздразни.

С тях не бива да се държите припряно, защото може да предизвикате агресия. Биволите си има свой ритъм и вие трябва да се придържате към него.

Бяло

Трябва да се признае, че едно от най-вкусните млека е биволско. То е много мазно и точно затова цветът му е снежнобял със синкав отенък. Когато се подквасва трябва да е по-горещо, принцип валиден за мазните млека. Истината е, че киселото мляко е почти като сирене. Може би поради тази причина класическата моцарела се прави от биволско мляко. Така или иначе у нас в района на Монтанско хората правят основно кисело мляко, а някои от тях и кашкавал от млякото.

Лесно смилаемо

Генетичните изследвания показват, че биволското мляко е A2A2, следователно е по-лесно смилаемо, което представлява жизнеспособна алтернатива за хора с непоносимост към говежди храни.

И най-интересното е, че във връзка с изменението на климата, неаполитанските учени прогнозират, че биволът трябва да бъде „видът на бъдещето“. Те припомнят, че през последното заледяване, преди хиляди години, биволите изчезват от Европа и Северна Африка и мигрират в тропическите и субтропичните райони, които са „по-подходящи за неговите физиологични нужди“.

В Италия,  биволите, за разлика от кравите, не намаляват производството на мляко и плодовитостта си в горещите месеци – напротив, резултатите са даже по-добри , според сайта Говедовъд.

Ликвидират стада

През 2021 г у нас са се отглеждали всичко 21 400 бр. биволи от всички категории. Тази цифра е по-голяма с 1 200 в сравнение с миналата година. Увеличението е с 5.9%, според говедовъд.

Броят на биволиците е 15 300 бр. или с повече от 1200 бр. в сравнение с 2020 г. или – 8.5%. Имаме намаляване броят на малакините с 200 бр и разполагаме с 2 300 бр за ремонт на стадата.

Имайки предвид дълголетието на биволиците, можем да кажем, че по отношение разплодните животни, няма опасност да се намали броят на биволиците следващите години.

Единствената опасност е решението на стопаните за ликвидиране на стадата поради ниските изкупни цени на биволското мляко /според биволовъдите/ и големият растеж на цените на фуражите и консумативите вследствие на което икономиката на фермата показва загуба.