0

Х одът на Луната показва какви дейности да извършваме в градината. Това е принцип, който древните хора са прилагали напълно успешно, а по-късно го възраждат последователите на биодинамичното земеделие. Така например, когато месечината е низходяща, тоест това са двете седмици след пълнолуние, е най-подходящо времето за резитба. Както на лозите, така и на овощната градина. Ето за това разказва Димитър Стоянов, известен като Чичо Митко, който има биодинамични градини в Бачково. Винаги се реже при низходяща Луна, когато няма енергия в стъблата. Ако режем лоза при възходяща, тоест когато небесното светило се пълни, ще я ощетим. През тази година пълнолунието е на 16 и 17 март, така че периодът за резитба на овошки и лози е от 18 март до края на месеца.

Най-общо избираме дали да извършваме определена дейност - сеитба, резитба, почистване, плевене, беритба и т.н., като направим справка с календара, съставен според движението на Луната и положението й спрямо определени зодиакални знаци. Установено е, че преминавайки през т. нар. зодиакален пояс, което означава кръг на живота, тя оказва различно влияние върху живота на растенията.  Когато Луната е в Овен, Стрелец или Лъв, се работи с плодове, зърно, домати, краставици, чушки, пъпеши и др. Тук са всички зърнени, житни и плодни, грозде, домат, краставици, чушки и т.н. Това значи, когато Луната се намира в едно от тези три съзвездия, ще работим в градината с тези плодове. За този месец датите са 14, 15, 22, 23 и 31 март 2022 г. 

Времето на цветята е когато светилото се намира във Везни, Водолей и Близнаци

 Времето на цветята е когато светилото се намира във Везни, Водолей и Близнаци
Фейсбук и Телеграф

Ако искаме да засаждаме кореноплодни, моркови, ряпа, главеста целина, червено цвекло, земни ябълки или картофи, които се развиват под земята, използваме моментите, когато светилото влиза в земните знаци. Това са Телец, Дева и Козирог. Понеже сега е времето, когато се сади лук и чесън, същите дати са подходящи, когато ни трябва за глави. Ако обаче искаме да развива пера, то тогава ще го насадим в датите, когато месечината влиза във водните знаци Риби, Рак и Скорпион. Подходящите дни за садене на лук и чесън за глави, моркови, земна ябълка, цвекло и др. са 16, 17, 24, 25 март 2022 г. 

Режем лозите след пълнолуние

 Режем лозите след пълнолуние
Фейсбук и Телеграф

Времето да се занимаваме със салати, лук за пера, марули, зеле и всички зелени и листни е, когато Луната преминава през водните знаци Рак, Скорпион и Риби. Датите този месец са 20, 21, 29, 30 март.  С цветя и зеленчуци от кръстоцветни, като артишока, броколи и карфиол, най-подходящото време от месеца да се занимаваме с всичко необходимо е, когато Луната преминава през въздушните зодиакални знаци. Според Димитър Стоянов тогава цветните растения дават по-здрав плод, по-жизнени са. Той казва, че за да се убеди, всеки може да пробва с цветята у дома си. Отрязано лале по времето когато Луната преминава през един от трите въздушни знаци, поставено в чаша с вода, живее много дълго. Ако е в друго време, ще клюмне за осем часа, казва той. Чичо Митко сподели разказа на производител на рози. Според него, когато е брал розите при преминаването на Луната във въздушни знаци, те са били най-ароматни и с много масло, което е продал на Лондонската борса отлично. Именно това масло е показало много по-добро качество от полученото в останалите дни. Дните, през които месечината преминава през въздушните знаци, са 18, 19, 26, 27 март 2022 г.

Садим лук и чесън за пера по време на водните знаци Рак, Риби и Скорпион

 Садим лук и чесън за пера по време на водните знаци Рак, Риби и Скорпион
Фейсбук и Телеграф

Срещу замръзване пръскаме с отвара от хвощ

Ако има опасност от замръзване, растенията се пръскат с отвара от хвощ. Ако ги напръскаш с отвара от хвощ, температурата около растението ще е два градуса и половина, когато иначе е паднала до нула. Елементът на живота и младостта силиций се съдържа в полския хвощ. Той навремето също така е използван от нашите баби за миене на съдове. Той е и единственият качествен хвощ за препарати. С извлек от бор, кедър, кипарис и живовляк се чистят радиационно замърсени плодове и зеленчуци С подобни „препарати“ някои изчистват миризмата от канализацията дори.