0

Ю ли и август са месеците на летните отпуски. Често, когато отиваме на море за седмица-две, се оказва, че няма кой да ни полива цветята вкъщи. На пазара може да се намерят доста решения на този проблем. Може да си направим и самополивна система и сами, единствено с помощта на малка бутилка от минерална вода.

Саксии

В магазините могат да се намерят доста варианти на самополивни саксии, които са на разумни цени. Те буквално могат да спасят вашите растения, в случай, че често забравяте или нямате възможност известно време да ги напоявате.

Самополивните саксии използват процеси, при които почвата се напоява, когато започне да изсъхва. Плюсът е, че почвата започва да извлича вода само, когато има нужда от това. Така тя остава влажна, без да е преовлажнена.

Това позволява да се избегнат няколко проблема с растенията като пожълтяване или покафеняване на листата, кореново гниене, забавен растеж.

Сами

Ако не искате да харчите пари за такава саксия, може да си направите самополивна система и сами.

Необходимо е да имате дебела памучна връв, която да заровите в почвата максимално близо до центъра, но без да накърнявате корените на растението. Другият край трябва да стърчи от дъното на саксията. Сложете този край в буркан, пълен с вода и отгоре на буркана закрепете саксията.

Памучната връв ще извлича вода и ще я доставя към почвата, когато тя започне да съхне. Когато почвата е напълно напоена, извличането на вода ще спре и ще стартира наново, когато почвата пак тръгне да съхне. Единственото, което трябва да правите, е да поддържате нивото на водата в буркана. Така стайните ви растения ще се чувстват добре в продължение на доста дни.

Алтернатива

Друг направи-си-сам метод е да заровите бутилка от 500 мл минерална вода в почвата. Единственият му минус е, че саксията няма да изглежда много естетична. Но това няма да има значение, ако през това време сте някъде на почивка.

Ето как става това.

Първо, вземете бутилка от 500 мл минерална вода. Оставете капачката на бутилката и пробийте в нея с нагорещена отверка няколко дупки. След това направете дупки и на гърлото на бутилката, близо до ръба на бутилката.

Махнете капачката и напълнете съда с вода точно до нивото на дупките. След това обърнете бутилката и заровете гърлото в почвата. Водата бавно ще се оттича през дупките и ще напоява почвата. По този начин стайните ви растения ще се чувстват добре, дори да сте далеч от дома в продължение на седмици.

 За да са добре корените на растенията, трябва да сменяте водата на букетите често. Това предотвратява развитието на бактерии. Много често обаче забравяме да сменяме навреме водата във вазите. И цветята бързо загиват.

За да предотвратите това добавете няколко капки белина във водата във вазата, което ще предотврати развитието на бактерии. По този начин ще удължите живота на букетите.