0

Н ова Зеландия е на път да стане първата страна, която ще облага фермерите с такса за добитъка заради излъчването на вредни емисии, съобщи Би Би Си. В страната живеят малко повече от пет милиона души, но и около 10 милиона говеда и 26 милиона овце. Почти половината от общите емисии парникови газове в страната, главно метан, идват от селското стопанство. Те обаче към момента не са включени в схемата за търговия с емисии на Нова Зеландия, която е критикувана с призиви към правителството да направи повече, за да спре глобалното затопляне.

„Няма съмнение, че трябва да намалим количеството метан, което изхвърляме в атмосферата, а ефективната система за ценообразуване на емисиите за селското стопанство ще играе ключова роля за това как да постигнем това", каза министърът на изменението на климата на Нова Зеландия Джеймс Шоу.

Срок

Съгласно предложението фермерите ще трябва да плащат за газовите емисии от своите животни от 2025 г.

Планът също така включва стимули за фермери, които намаляват емисиите чрез фуражни добавки; в същото време залесяването във фермите може да се използва за компенсиране на емисиите. Андрю Хогард - който е млекопроизводител и президент за страната на Федералната организация на фермерите на Нова Зеландия - каза пред Би Би Си, че като цяло одобрява предложенията.

„Ние работим с правителството и други организации по това от години, за да намерим подход, който няма да спре земеделието в Нова Зеландия, така че подписахме много неща, от които сме доволни.“ Все още има детайли, които да се изчистят, като например кой всъщност прилага схемата, така че все още има какво да работим с правителството, добави Хогард.

Парите, събрани от схемата, ще бъдат инвестирани в научноизследователска, развойна и консултантска работа в услуга на фермерите, съобщиха от министерството на околната среда на страната. Предложението е възможно да предизвика най-голямото регулаторно смущение в земеделието след премахването на земеделските субсидии през 80-те години, каза Сюзън Килсби, икономист в областта на земеделието в ANZ Bank, която Ройтерс цитира.

Измерване

В последните дни на април Ройтерс (Reuters) съобщи, че сателитни станции са открили емисии метан от крави в Калифорния, САЩ, което всъщност е първи случай на улавяне на тези емисии от добитък от Космоса, което дава възможност и за тяхното измерване. Компанията за събиране и обобщаване на екологични данни GHGSat анализира миналия месец получени през февруари данни от своите сателити и определи източника на метан от хранителна площадка в селскостопанската долина Хоакин близо до Бейкърсфийлд, Калифорния. Това според GHGSat е важно, тъй като емисиите от метан в селското стопанство са трудни за измерване, а е необходимо точно измерване, за да се определят приложими (реални) цели за намаляване на производството на говеждо месо.