0

В секи асоциира слънчогледите с огромно полета, засети с това растение. Слънчоглед обаче можем да отгледаме и в двора си. Тези растения са известни с това, че растат много на височина. Най-високият слънчоглед, растял някога, е бил с височина 9 метра! В градината обаче не са ни нужни такива гиганти. Това растение се отглежда лесно. Ето какво е нужно. Първо, трябва да им изберем място. Слънчогледът обича слънчеви места, както подсказва и името му. Мястото трябва да е огрято от слънчевите лъчи в продължение на поне 6-8 часа на ден. То трябва да е също така да е защитено от силни ветрове. Почвата трябва да е добре дренирана. Тя предварително трябва да е обогатена с органичен компост или с тор с бавно освобождаване.

Както подсказва името, слънчогледът обича слънце.

 Както подсказва името, слънчогледът обича слънце.
ISTOCK

Необходимо е достатъчно пространство, за да може главният корен да расте надълбоко. Засейте семената след като е отминал риска от пролетни слани. Почвата трябва да се е затоплила, за да се подпомогне покълването. За повечето райони подходящото време за засяване на слънчоглед е от средата на март до май. Засейте семената на дълбочина 2,5 сантиметра и на отстояние 14-15 сантиметра. Така растенията ще могат да достигнат потенциалната си височина. Можете да засадите семената е по-нагъсто и после да пикирате, като махнете тези растения, които са по-слаби и на по-малко разстояние.

За продължителен цъфтеж, засявайте семена през две седмици. Растението ще цъфне след 80-120 дни. Можете да отгледате разсад и на закрито. Полейте добре след засяването. Семената ще покълнат след около 7-10 дни. Пазете семената от птици, докато растението се развие. Слънчогледът не е много придирчив към условията. Най-вече им е нужно слънце. Това е така, защото обръщат главите си към слънчевия диск и светлината им е необходима, за да стоят изправени.

ISTOCK

Толерират известно засушаване, но растат най-добре, ако се поливат често. Поливайте, когато горният слой на почвата е вече сух. Никога не оставяйте слънчогледът да кисне във вода. Ще разберете, че им е нужна поливка, когато главата им и оклюма. Слънчогледите издържат на високи температури и малко студ за кратък период от време. Те нямат нужда от често подхранване, ако са засадени в добра почва. Но ако се наложи такова, трябва да използвате тор, богат да фосфор и калий, за да се стимулира цъфтежа.

Ако слънчогледът расте много нависоко, ще има нужда от опора, за да не се пречупи. Сложете кол до растението и привържете стеблото към него. Като повечето растения в градината, слънчогледите страдат от болести и неприятели. Възможна е поява на мана, която се премахва с основните фунгициди. Може да бъдат нападнати и от слънчогледовия молец, който можете да премахнете на ръка или с пестициди. Най-опасните вредители обаче са птиците и катериците, които изяждат семената. Може да се наложи да сложите мрежа около растенията.

Може като букет да краси стаята.

 Може като букет да краси стаята.
ISTOCK

Във ваза издържа до седмица

Ако искате цветовете на слънчогледа да красят дома ви, откъснете ги рано сутрин, за да не увехнат. Сложете ги във висока ваза, като сменяте водата всеки ден. Така слънчогледът ще издържи 7 дни. За да използвате семето, отставете венчелистчетата да са изсъхнат, а черното на главите да стане кафяво. Така семената ще се разхлабят и лесно ще могат да бъдат изронени.