0

Т ри десетилетия изследвания и разработки са били нужни на американски селекционери, за да направят първия сладък лук, който няма да ви кара да плачете, когато го режете. Лукът без сълзи Sunions е получен по пътя на множество естествени кръстоски от внимателно подбрани по-малко лютиви сортове. Той струва три пъти по-скъпо спрямо обикновения лук и към момента не е ясно дали потребителите са готови да платят тази цена. Лукът е бил отгледан в Неведа и Вашингтон.

Когато се събере реколтата, луковите глави минават през троен тест за вкус и дали са щадящи за очите. Едва тогава те се пускат в търговската мрежа за реализация. Лукът без сълзи не е ГМО. За разлика от други сортове, този вид лук става все по-сладък с всеки изминал ден. Към момента лукът без сълзи се предлага в 34 вериги супермаркети в САЩ. Защо лукът дразни очите? Когато лукът се реже, клетките му се разпукват. Клетките на лука имат две части – една с ензими, наречени алианази, и една със сулфиди (аминокиселинни сулфоксиди). Ензимите разрушават сулфидите и образуват сулфенови киселини. Сулфеновата киселина е нестабилна и се разпада на летлив газ, наречен сон-пропанетал-S-оксид. Газът се разсейва във въздуха и, ако попадне в очите, реагира с водата и образува слаб разтвор на сярна киселина. Тя дразни нервните окончания в в очите и те „лютят“. Реагирайки на дразнението, слъзните жлези отделят сълзи, за да разтворят и отмият дразнителя.

Отделянето на газ може да се предотврати най-добре чрез рязане на лука под течаща вода или под вода, макар че това не е особено практично. Намокрянето на ръцете, лука и ножа преди рязане намалява ефекта, защото част от газа реагира с влагата и не достига до очите. Тази реакция оставя аромат, който може да се отстрани с лимон. Дишането изключително през устата по време на рязане на лук също помага. Острият нож ще разпука по-малко клетки и дразнението на очите ще е по-слабо. Охладеният лук (държан известно време в хладилник) дразни очите по-малко от лука, държан при стайна температура, тъй като по-ниската температура забавя действието на ензимите и дифузията на газа. Някои хора „замразяват“ ножа във фризер за около 2 минути преди рязане на лук, за да предотвратят сълзите. Различните видове лук отделят различни количества сулфенови киселини и дразненето, което предизвикват, е различно. Рязането под включен аспиратор почти напълно премахва ефекта на дразнение.