0

П о време на пролетно-летния период една патица може да носи и седи върху до сто яйца и от тях да се измътят до 80 бебета. Ако всички тези патенца растат до клане, собственикът на патиците може да получи около 150 кг месо. Патиците нарастват по 2 кг само за два месеца и по принцип са готови за клане.

Патиците започват да носят яйца в студено време, така че трябва внимателно да наблюдавате полагането на всяка патица и да прехвърляте яйцата с квачката в отопляваното помещение, където да ги поставите в кошница със сено.

Плуват

Като цяло патиците са много добри майки, защото водят патенцата да ходят, научават ги да плуват, да търсят храна, да ги предпазват от опасност. Патицата майка може да замени и кокошката, но в този случай на семейството не трябва да се позволява да ходи във водата.

В отглеждането на патици най-трудният период е грижата за патетата. Първите 20 дни трябва да живеят в стая с температура от 24-28 градуса при максимум 25 глави на квадрат. След това температурата може да се понижи до 18-20 градуса.

Първата седмица от живота на патетата в стаята светлината изобщо не се изключва. Новоизлюпените патета не могат да се хранят сами, затова първо се пипетират със слаб разтвор на калиев перманганат, а върху тъмна хартия се налива смес от царевична или ечемична каша и твърдо сварени яйца (много фини). От втория ден храненето може да включва извара (3-5 грама на глава), течна храна с добавено мляко и след една седмица зелено пюре.

Корито

Определете на око колко храна да им дадете. Важно е храната да не лежи наоколо, да не се накисва и да не се покрива с плесен. Храната за патета е най-добре да се постави в коритото, защото върху плоските повърхности те просто я потъпкват. Чашите за пиене са поставени далеч от хранилките - патетата имат навика да блъскат човката пълна с храна във водата, а водата бързо се замърсява. На първо място патетата се хранят 6-8 пъти на ден, от 10 дни до един месец - 4-5 пъти на ден, а след това са достатъчно 4 пъти.

Като цяло след един месец можете да им направите влажно пюре от задушено зърно, също птиците с радост поглъщат кухненски отпадъци, суроватка, зеленчуци и водна леща от езерото. Зърнените култури са най-добри накиснати за един ден или на пара, защото патиците ядат сухо зърно с неохота.

Месец

След първия месец се хранят два пъти на ден, като сутрин - каша, вечер - повече зърно. И, разбира се, вода в неограничен достъп. Ако птицата няма вода, нейният растеж и развитие ще се забави, а понякога може да доведе и до смърт на младите.

Ето защо, ако има възможност, младите патици с майка патица трябва да бъдат обучавани в резервоара, започвайки от 10-годишна възраст. Ако патетата живеят без майка си, те се изпращат в резервоара с вода не по-рано от 20-дневна възраст. Температурата на водата не трябва да е под 14-15 градуса. Патиците в езеро или река могат да получат храна от максимум половин метър, затова се опитайте да ги докарате до плитки водни резервоари.

Осигурете им сянка от храсти, дървета или навес

Отглеждането на патици на воден резервоар има неоспорими предимства, защото птиците консумират два пъти по-малко храна, отколкото техните "земни" роднини.

Когато правите дом за патета, имайте предвид, че тази птица не издържа на прегряване на слънцето и може да получи топлинен удар (обикновено фатален). Затова трябва или да осигурявате патенцата да се разхождат край храсти на сянка, дървета, или да построите навес.