0

П ролетта нахлува и завзема убедително територии от зимата. Въпреки че в понеделник седмицата ще започне с повече облаци над Южна България, въпреки това температурите ще бъдат с нормални стойности за края на март. Те ще са от порядъка на максимални 13-18 градуса, а сутрин от 2 до 7 градуса. Тази прогноза направи специално за агроприложението на Телеграф климатологът Симеон Матев.

Слънчево

Като цяло вторник ще прилича на понеделник, а в сряда ще е предимно слънчево над цялата страна. Ще стане още по-топло като максималните стойности ще са между 15 и 22 градуса. Четвъртък и петък ще има повече облаци над Западна България, като в този район се очакват валежи в западните райони. Въпреки това температурите остават високи, дори на много места ще са между 17 и 22 градуса, истински пролетни стойности, така че пролетта вече завзема от зимата това, което и принадлежи, пошегува се Матев.

Уикенд

В края на седмицата обаче има не малка вероятност за застудяване и понижение на температурите около 2-3 април. Очакват се по това време и валежи, но понеже е пролет, динамиката на атмосферата е голяма и не може да се твърди със сигурност каква ще е следващата събота и неделя, според климатолога. Все пак 60-70 процента сигурност другият уикенд ще паднат със 7-8 градуса ще е застудяване.

Валежи

От гледна точка на агротехническите мероприятия обаче, най-важното е да се случат очакваните валежи, каза Матев.

Според него, проблемът със засушаването става все по- актуален, особено в горния почвен слой става все по остър, защото в по-голямата част от страната валежи не са падали през изминалите две седмици.

Не е критично

Точно сега есенните посеви започват да се развиват все по-бързо, а се нуждаят от вода, и ако няма достатъчно дъждове, това ще е лимитиращ за тях фактор, каза Симеон Матев. Положението не е критично, но ако не вали през следващите 15 дни, ще долитат тревожни съобщения от земеделските производители за засушаване.

Джанки

Овошки, преди всичко джанките ще цъфнат и в Софийско, въпреки че в Русе и Южна България има такива още в средата на март.

Студеният март обаче се оказа благоприятен за овошките, защото студеното време през март забави вегетацията на овошките, затова вероятността от това да бъдат повредени от мраз е малко вероятна.

Слани

Все пак не бива да се изключват евентуални проблеми със застудяванията на 2 и 3 април. Възможни са и слани през втората половина на първото десетдневие около 7-9 април. Следващата седмица проблеми няма да има от температурна гледна точка, дори високите температури може да дойдат в повече на растенията, защото ще стигат до 23-24 градуса.