0

П ървите разсади за топсорта домат круша вече могат да се намерят на щанд на Женския пазар в столицата.

Появиха се първите разсади на Женския пазар

 Появиха се първите разсади на Женския пазар
Телеграф

Стръкчетата са пикирани в кутийки от кисело мляко и няма да преболедуват засаждането, увери Митко Даскалов, който отглежда растенията в оранжерия в Западните Родопи.

Здрави

Разсадите са здрави и са отгледани в оранжерия на дърва и ток, разказа мъжът. Затова тази година са около 50 ст. повече от миналата, заради високите цени на енергията. В ранната пролет градинарят предлага основно разсади за домати, краставици няколко вида, салати и марули.

Доматите са пикирани и се хващат бързо

 Доматите са пикирани и се хващат бързо
Телеграф

По-късно ще се появи и целият богат асортимент от пипер, домати, тиквички, ягоди, подправки и всичко необходимо за една хубава зеленчукова градина, увери мъжът.

Сърцето на Албена

Митко Даскалов обясни, че един от най-търсените сортове от две години насам е сортът домат круша. Има го в три цвята – червен, розов и жълт. Който си е купил, пак се е върнал, засмя се той. Другият хитов сорт е Сърцето на Албена, Идеал, Рила и познатите български. Предлагат разсад и от розовото Ръгби, което също е много търсено, въпреки че ципата е по-дебела, но пък е много вкусен и отличен за сосове, консервиране, лютеница.

Краставици

По принцип всяка кофичка с разсад върви по два лева, независимо за какъв зеленчук или подправка става дума. От краставиците освен корнишони хората много търсят Сандра - дълга, почти без семки. Другата – Тимур, е средно дълга, гладка, без семки, но много плодовита. От 4-5 корена ядат цяло лято и туршии правят.

Под воал

Разсадите, които се предлагат на пазара в момента, основно се купуват от хора, които имат оранжерии или засаждат растенията в тунели. Въпреки това мнозина ги засаждат и на открито под воал. Това означава, че ги покриват срещу слани и замръзване със специфични найлони, известни като воал, които действат като памперс, обясни Митко. Те не позволяват конденз и капки вода, които да падат върху растенията и след това замръзват. Така че смелчаците могат да се пробват с растения на полето. Очаква се реколта след 55 дни от времето на засаждането.

Магданоз и мравки

В най-скоро време ще се появят и разсади с магданоз, кориандър, чубрица, увери градинарят. На кориандъра му трябва повече време, както и на магданоза. По принцип за квадратен метър магданоз са необходими 15 кожички от подправката, а за мераклиите да ги засадят в гумено колело стигат 4-5. Опитни градинари пък разказаха пред „Телеграф“, че най-сигурният начин да предпазиш посевите си с магданоз е, като ги оградиш с тухли или керемиди. Така се ограничава достъпът на мравките, които обожават семето, но се предпазват и от плевелите. Могат да се намерят и разсади за къдрава салата и гладка маруля.

Арпаджик

Пълно е и с различни видове арпаджик, който за месец е скочил близо с два-три лева за килограм. Въпреки това българският Мелник може да се купи за около 5 лв. за кг, но червеният е на 8 лв. за кг. За сметка на това пък цените на българския чесън полудяха и 1 кг се продава за 20 лв. на Женския пазар в столицата.

Изобилие от ягоди, мащерка и сакъзчета

Изобилие от ягоди и различни видове зелени подправки могат да се открият на щандовете и на специализираните магазини.

Ягоди, готови за засаждане на двора и в саксия

 Ягоди, готови за засаждане на двора и в саксия
Телеграф

Всички са пикирани, а някои от ягодите освен че цъфтят, вече са образували и плод, установи проверка на „Телеграф“. Няма проблем да се хванат, защото са пикирани, обясниха експертите. В момента вървят и промоции на комплект домати няколко кутийки с разсад могат да се купят за около осем лева. Същите са цените и на комплект разсад от очевидно здрав пипер.

Здрав и лъскав пипер за разсаждане

 Здрав и лъскав пипер за разсаждане
Телеграф

В магазините има изобилие от разсад за ягоди, пищни китки с подправки като мащерка, босилек, риган, мента, които вървят за по 2 лв. бройката.