0

С ега е моментът България да увеличи производството на местни храни предвид ситуацията с коронавируса и опасността доставките да бъдат затруднени.

Сега е моментът България да увеличи производството на местни храни предвид ситуацията с коронавируса и опасността доставките да бъдат затруднени.

 Това ще отвори ниша за български плодове, зеленчуци, меса и млека. И това е нашият шанс да наваксаме това, което с годините загубихме като производства. Това коментира Валентина Васильонова, която е вицепрезидент на европейските земеделски синдикати (ЕФФАТ) и зам.-председател на Федерацията на независимите синдикати в земеделието (ФНСЗ).
Земеделският сектор, особено животновъдство, градинарство и овощарство могат да поемат удара, който се очаква с безработицата. Също така да осигури препитание и на българите, които няма да могат да заминат традиционно за Италия и Испания като сезонна работна ръка в земеделието, каза Васильонова. Тя допълни, че проблемът с работната ръка в този сектор в ЕС е огромен. Италия в момента ще се окаже една от най-потърпевшите страни, защото е огромен производител на земеделска продукция, а поради коронавируса ще се окаже без работници.