0

Г радските ферми вече не са екзотика.

В много космополитни градове на небостъргачи и по-ниски сгради ентусиасти и привърженици на устойчивия начин на живот отглеждат плодове и зеленчуци и продават продукцията на пазара или ресторанти. Основната полза е, че гражданите имат достъп до продукция, отгледана на мястото, където живеят, вместо продуктите, които потребяват, да се карат от стотици километри, което увеличава въглеродния отпечатък. Освен растения, в някои ферми се отглеждат кокошки и кози или друг добитък, както и пчели.

Дания

Първата ферма на покрива в Дания е изградена в столицата Копенхаген и дава продукция от органични зеленчуци и органични цветя от 2014 г., пише suitcasemag.com. За да се радвате на оранжерията, кокошарника и трите кошера с пчели трябва да станете член на общността, която стопанисва фермата. Вратите са отворени за външни посетители всяка сряда от април до средата на декември. Посетителите имат възможност сами да хванат мотиката, стига да не се страхуват да си оцапат ръцете. Фермата може да бъде резервирана и за различни събития.

Лаборатория

Хидропонната ферма TriBeCa в Ню Йорк, САЩ, пък е дом на 250 различни видове растения. Тя не прилича толкова на типичната ферма, колкото на лаборатория от епизод на сериала „Анатомията на Грей“. Сряда или четвъртък вече посетителите могат да участват в гастро-турове или да присъстват на уроци по отглеждане на растения.

В покрайнините на Амстердам пък са разположени лозя, където през уикендите се поставят маси и столове между редовете, а посетителите могат да опитат местното висококачествено вино.