0

П ублика от цяла България и от чужбина се стече да се наслади на една необичайна оперна постановка под звездите за откриването на Шестия летен фестивал „Опера на върховете – Белоградчишки скали“. Националният ни оперен театър за първи път представи "Аида" на фестивала в Белоградчик в сценична адаптация на Вера Белева по режисурата и с костюмите на постановката на прочутия аржентинец Уго де Ана, но майсторски трансформирана по нов начин  сред естествен декор.

Публика от цяла България и от чужбина се стече да се наслади на една необичайна оперна постановка под звездите за откриването на Шестия летен фестивал „Опера на върховете – Белоградчишки скали“. Националният ни оперен театър за първи път представи "Аида" на фестивала в Белоградчик в сценична адаптация на Вера Белева по режисурата и с костюмите на постановката на прочутия аржентинец Уго де Ана, но майсторски трансформирана по нов начин  сред естествен декор.

Художественото осветление създаде внушително магично въздействие на мощното отражение на скалните титани. Сценичното действие пресъздаваше картини, напомнящи атмосферата на Египетския музей в Кайро.

Първите солисти на Софийската опера  Габриела Георгиева в ролята на Аида, Костадин Андреев - Радамес, Виолета Радомирска – Амнерис, и Веселин Михайлов - Амонасро, Бисер Георгиев - Рамфис, Ангел Христов - царя на Египет, Емил Павлов, вестител, Любов Методиева и Ирина Желева изпълниха  блестящо задачите си. Хорът и оркестърът на Операта под диригентството на Жорж Димитров звучаха убедително в монументалната и приказна  оперна вечер. 

Възхитителната идея, въображение и концепция на режисьора Пламен Карталов за оперни спектакли край Белоградчишките скали събират изкуството и природата на едно място. 

Според него „днес ние като съвременници трябва да развиваме тази иновативност на историческите места и на дадени ни от природата божествени творения, да имаме  визионерство за бъдещето на културния туризъм,  за да могат да оживяват тези нови светилища с щедра природа, в които да вричаме нашите послания с мощни културни събития“. 

И наистина, една египетска легенда оживя снощи невероятно въздействащо в подножието на феномена Белоградчишки скали. Многобройните възгласи „Браво!“ разбудиха крепостта, а зрителите изливаха своя възторг дълго след финалните акорди. 

Кошници с цветя за творческите и техническите състави на Софийската опера поднесоха  председателят на Народното събрание Ива Митева, служебният министър-председател Стефан Янев и областният управител на Видин Огнян Асенов.

 

Изключителното културно събитие с национално значение се случи с подкрепата на Община Белоградчик, "Еврохолд" , "Евроинс","Геотехмин", винарска изба "Магура", ресторант "При Иван", "Дока", "Ломско пиво", "H2O".

 

Шестият фестивал "Опера на върховете" на Белоградчишките скали продължава до 13 август с балетни вечери: "Лебедово езеро" от Чайковски, "Кармен" от Бизе-Шчедрин, "Болеро" от Равел и "Кармина бурана" от Орф.