0
Зп поредна година Google изостава сериозно от главния си конкурент Apple в списъка най-големите международни брандове. Независимо от това корпорацията на Лари Пейдж и Сергей Брин продължава да показва иновативни продукти, които обещават да променят напълно живота ни след няколко години.
По традиция всяка пролет водещите IT-фирми провеждат конференции, на които запознават публиката с новости, които все още не са стигнали до масовия пазар, но очертават тенденциите в брашна за година напред. Facebook и Microsoft вече направиха своите презентации, а преди няколко дни дойде ред и на Google. На конференцията в Сан Франциско бяха показани новата операционна система Android M, умни часовници, конкурент на Apple Pay, дом на бъдещето, интелигентен виртуален помощик Google Now и др.
Android M
Интерфейсът на новата ОС, която ще замени хладно приетата Lollipop, не е претърпял големи промени и също е издържан в стила Material Design. Всички изменения касаят функционалността.
Android M вече ще поддържа скенери за пръстови отпечатъци. Досега всички производители вграждаха собствена система за разпознаване. В новата ОС ще има стандартизиран инструментариум, към който ще се придържат разработчиците на приложения. Те ще могат да добавят например защита на данни с помощта на пръстов отпечатък вместо с PIN код.
В новия Android потребителите сами ще задават разрешение за стартиране на всяка апликация. Така някоя нежелана програма няма да може да активира камерата или пък самостоятелно да определя местоположението на устройството, без изрично позволение. Когато приложението иска да включи някой компонент на смартфона, на екрана ще се появява съобщение, в което потребителят ще има избор дали да оторизира действието или не.
Апаратите с Android M ще могат също да „споделят” заряда на батерията си с други устройства. Това е възможно благодарение на стандарта USB-C, който ще бъде наложен заедно с операционната система.
Интерес представлява и новата интелигентна система за предаване на данни. Смартфонът ще засича как най-често общувате с даден човек от списъка ви с контакти, каква информация му пращате и с какво приложение. Ако например си чатите с ваш приятел от чужбина чрез Viber, следващия път, когато искате да му пратите някакво съобщение, системата ще предложи директно да активира тази апликация, а не някоя друга.
Android Wear
На конференцията Google I/O в Сан Франциско беше съобщено, че на този етап съществуват над 4000 приложения за Android Wear. В новата версия на системата страничните програми ще получат достъп до функцията за постоянно включен екран, при която информацията се изобразява с минимална яркост в режим на икономисване на енергия.
Друго нововъведение в „умните” часовници касае вграждането на технология за разпознаване на смайлита по стандарта Emoji. Чрез нея ще можете да нарисувате някаква пиктограма, а устройството автоматично ще ви предложи подходящо смайли, което да включите в съобщението си. Вероятно тази технология ще бъде достъпна във всяко приложение за часовници, защото обновлението е интегрирано в системата за въвеждане на текст. Android Wear ще разпознава и жестове.
Android Pay
Google обяви създаването на пълноценен конкурент на Apple Pay, който има сходно име – Android Pay. Системата ще работи чрез стандарта NFC. Android Pay ще бъде открита платформа и разработчиците ще интегрират в нея свои приложения. Те ще се възползват от защитата на информация чрез пръстови отпечатъци.
Партньори на Google са най-големите системи за разплащане – MasterCard, Visa и American Express. Android Pay автоматично ще създава еднократни виртуални банкови карти, чрез които ще се извършва паричната транзакция. Така ще бъдат защитени данните на реалната карта на собственика.
Google Photos
Нова версия получи и услугата Google Photos. Компанията обяви, че отсега нататък потребителите ще имат неограничено пространство за съхранение на фотографии с висока резолюция.
В Google Photos е въведена функцията за интелигентна организация на всички снимки от фотокамерата, USB флашката и карата с памет. Новите инструменти позволяват по-бърза обработка на изображения и създаване на колажи през смартфона. Приложението предлага в автоматичен режим създаването на видеоклипове и качването им в социалните мрежи.
Умен дом
Google представи накуп два програмни компонента за устройства в умния дом на бъдещето. Първият – Brillo, представлява микро-ОС и отговаря за работа на самите устройства. Вторият е Weave и свързва елементите на умния дом в единна система, включена към „облака”. Устройствата ще си предават едно на друго различни команди, зададени от потребителя. Чрез Weave умният дом ще се синхронизира с Google Now на смартфона.
Google Now
Интелигентният виртуален асистент вече се е научил да разпознава контекста на задачите, заради които е активиран. Ако слушате музика и попитате Google Now „Как се казва той?”, системата ще разбере, че става въпрос за името на изпълнителя, чиято песен слушате в момента на плеъра си.
Вторият пример, който беше демонстриран по време на конференцията, беше тълкуване на съобщения от различни приложения за комуникация. Когато получите през Viber покана от приятел да се срещнете в даден ресторант, трябва просто да натиснете и задържите бутона „Home” на смартфона си, за да активирате функцията Now on Tap. Системата ще ви покаже рейтинга на заведението, как се стига до него, работното му време, отзиви на клиенти и т.н. Ако пък сте получили покана за кино, можете да видите трейлър на съответния филм и да купите билети. Now on Tap ще работи само на смартфони с Android M. В новата версия на Google Now ще може да управлява чрез гласови команди странични приложения. Например, когато кажете “Ok Google, извикай ми такси”, виртуалният помощник автоматично ще ви поръча кола през Uber за местоположението, на което се намирате. Същата услуга ще е достъпна и през виртуалните часовници Android Wear.
Функцията на търсене в Google ще позволява индексиране на съдържанието в мобилните приложения по същия начин като информацията в интернет. Тя ще е достъпна дори за устройства с iOS. Потребителите веднага ще бъдат препращани в съответното мобилно приложение и например, ако търсят да наемат кратковременно апартамент в чужбина, директно ще бъдат препратени към базата данни на AirBnB. За целта обаче разработчиците ще трябва да интегрират съответния инструментариум в сайтовете и апликациите си.