0
Ар рикански специалисти по изкуствен интелект проведоха експеримент с три човекоподобни робота, в рамките на който машините решиха логически задачи, показвайки признаци на самосъзнание. Новината, която бързо обиколи интернет, беше съобщена от Slash Gear.
На три стари модела роботи Nao било съобщено, че на два от тях е дадена „таблетка за немота“, която ги лишава от говорни способности (реално специалистите просто натиснали специално копче). Машините обаче не знаели кои от тях са лишени реч. Андроидите били попитани на кои са дадени таблетки. Всички се опитали да дадат отговор „не знам“. Само роботът, който не бил лишен от говорни способности, успял да произнесе фразата, чул собствения си глас и разбрал, че не са му дали „таблетка за немота“. После той казал: „Извинете, сега зная. Мога да докажа, че не са ми дали „таблетка за немота“.
Освен програмирана любезност в хода на теста роботите Nao показали способност към базови форми на самосъзнание. Андроидите трябвало не само да разберат въпроса, да разпознаят собствения си глас, но и да се досетят, че възможността да говорят показва, че именно на тях не им е дадена „таблетка за немота“.
Авторът на експеримента проф. Селмер Брингсьорд от Политехническия институт Ренслър в гр. Трой, Ню Йорк, се вдъхновил от известната логическа задача за мъдреците и шапките. Той ще изнесе доклад за теста на Конференцията по роботика и изкуствен интелект RO-MAN, която ще се проведе през септември в Япония.
Наскоро опасения от развитието на изкуствения интелект и разумните машини изказаха Бил Гейтс, Стивън Хокинг и Стив Возняк. Създателят на Tesla и Space X Илон Мъск пък обяви в началото на 2015-а, че ще инвестира 10 млн. долара в разработката на безопасен изкуствен интелект.