0
Ол ло 1000 компании произвеждат смартфони, но само една от тях обира огромната част от постъпленията. Лъвският пай отива при Apple, която през първото тримесечие на 2015-а е прибрала 92% от приходите на пазара. Година по-рано този показател съставяше само 65%. Същевременно продажбите на iPhone като отделни бройки съставят под 20% от количеството реализирани смартфони.
По данни на изследователите от Canaccord Genuity второто място, с огромно изоставане, заема Samsung с 15% приходи. Трети е Microsoft с 4%. HTC има едва 1%, а Lenovo дори още по-малко. BlackBerry регистрира нулева динамика на ръста на приходи.
Както се вижда от пръв поглед, сметките за приходите имат една особеност – общата им стойност е над 100%. Това е така, защото аналитиците на Canaccord отчитат не само приходите на лидерите, но и загубите на аутсайдерите. Така работещите на минус компании също са част от общия пазар. Заради това сумарната печалба на водещите производители е над 100%.
Apple е регистрирал такива впечатляващи резултати благодарения на уникалността на iPhone 6, която не може да бъде постигната от други компании. В резултат на това те са принудени да използват Android и да се конкурират за сметка на цената. Освен това повечето производители, които разчитат на операционната система на Google, не притежават ясна пазарна концепция и продават както флагмански, така и бюджетни апарати.
Дори гигантът Samsung беше принуден да обяви понижение на приходите седмо поредно тримесечие. Корейската компания ревизира търсенето на смартфоните си, след като поръча твърде много Galaxy S6 със скъпия за производство екран с извити краища.
Точно обратното, Apple регистрира все по-голямо търсене на iPhone. До края на годината корпорацията планира да достави 85–90 млн. Основният снабдител на части за iPhone – китайската компания Foxconn, вече започна да наема още персонал за най-големия си завод в Чжанчжоу. Производството на обновения iPhone 6S с 12-мегапикселова камера и поддръжка на Force Touch ще започне през август. Премиерата му е насрочена за есента.