0

Н ад 2000 вида билки с уникални свойства никнат в България, като всяка е предназначена за определена болест. Това съобщи пред „Здравен Телеграф” билколечителят Милена Найденова. Тя разказа за силата на някои полезни билки и сподели уникални лечебни рецепти. По Родопския край, изключително ценни и полезни са жълтия кантарион, червения кантарион, лопена, мащерката, подбела, пелина, глога, теснолистният жиловляк, щироколистният жиловляк и други, обясни специалистът.

Това е тя: Завършила е висше образование в Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство - Пловдив; Притежава Сертификат за завършен курс - квалификация по Източна медицина и рефлексотерапия, включващ акупресура, зонотерапия и билколечение; Помага на хората да възстановят здравето си съвместно с Д-р Лъчезар Теодосиев, Д-р Силвия Михалкова и с други лекари; Живее и работи в Дупница като билколечител и художник;

 Това е тя: Завършила е висше образование в Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство - Пловдив; Притежава Сертификат за завършен курс - квалификация по Източна медицина и рефлексотерапия, включващ акупресура, зонотерапия и билколечение; Помага на хората да възстановят здравето си съвместно с Д-р Лъчезар Теодосиев, Д-р Силвия Михалкова и с други лекари; Живее и работи в Дупница като билколечител и художник;
ТЕЛЕГРАФ

Много билки от България се изнасят за Германия и те се ползват за производство на билковите продукти на д-р Тайс. Змийска хурка е нетрадиционна билка с отровно действие, но с нея се лекува епилепсия. Наш български лекар практикува лечение със змийска хурка в Швеция. Всеки сезон, Милена Найденова събира традиционните билки – мащерка, бъз, подбел, глухарче, коприва, жълт кантарион, червен кантарион, глог, лопен и бабини зъби. Най-използваните билки са орех, коприва, мащерка, пелин, жълт кантарион, бял трън, магарешки бодил, глухарче и бял равнец. Чайникът в дома ми винаги е зареден с топъл билков чай, аз и семейството ми редовно пием билкови елексири и не боледуваме от Ковид и грип - споделя билколечителката. За детоксикация тя препоръчва билката бял равнец, дава и рецептата: „Слагате 200 мл. вода, пускате в нея едно цветче бял равнец. Вари се на бавен огън от 5 до 10 минути, докато станат около 150 мл. чай за пиене. Правят се два приема преди ядене. Белият равнец освен детоксикиращ ефект, има и мигновено действие при главоболие и при дискомфорт от страна на стомашно-чревния тракт”. Милена Найденова подчертава, че повечето болести са отражение на начина ни на живот. Когато е нарушен душевният мир – тялото страда. Затова е много важно всеки човек да осъзнае защо се е разболял, коя е причината за неговата болест, след което да промени своето мислене и чак тогава да приложи билколечение. Начинът на живот и това с което се храним определят нашето здравословно състояние, обяснява Милена Найденова. Ако човек има вредни навици, той няма да може да се излекува чрез билки.

ТЕЛЕГРАФ

При грип и простудни заболявания билколечителят препоръчва  мащерка, подбел и теснолист жиловляк. Прави се запарка от тях, като по една супена лъжица от всяка билка се слага в литър вода. Оставя се да кисне 15 минути и се пие по 150 мл. три пъти дневно. При корунавирус,  пелиновият извлек дава добри резултати. Подобрение на състоянието се наблюдава след третия ден от лечението. В един литър вода се слага една супена лъжица пелин. Прави се чай и се пие още докато е топъл, по 200 мл. на три приема за деня.

Билколечителят Милена Найденова, която е художник направи портрет на д-р Румен Какарашев Снимка Личен Архив

 Билколечителят Милена Найденова, която е художник направи портрет на д-р Румен Какарашев Снимка Личен Архив
ТЕЛЕГРАФ

Всички билки, приети под формата на чай, премахват грипоподобните вируси. Като се погълне вирусът, той отива в стомашно-чревния тракт и там се разгражда, без да причинява заболяване, казва Милена Найденова. Най-добра работа вършат топлите чайове от лайка, мащерка, риган, подбел, пелин и дъбови листа. Много важно е когато човек се чувства неразположен, да вземе незабавни мерки, а не да чака вирусът да го събори и чак тогава да започне да се лекува.

Телеграф

В народната медицина, обелките от кромид лук са ефикасно средство срещу грип. Прави се чай, като се взема шепа обелки от кромид лук. Те се слагат в литър вода, завира, оставя се да престои 15 до 20 мин. и се пие по 150 мл. леко топъл три пъти дневно. Джинджифилът е мощен имуностимулатор и заедно с антибиотиците помага на болните с бронхит или пневмония да се справят с болестта. Чаят от джинджифил предотвратява вирусни инфекции от всякакъв тип и примесен с натурален пчелен мед действа още по-силно. Препоръчвам на болните да си купят няколко буркана натурален пчелен мед и да сложат в него настъргани пресни корени от джинджифил в съотношение едно към едно. Хапвайте си всеки ден, сутрин на гладно по една супена лъжица от този еликсир и това ще ви пази от болести, съветва Милена Найденова. Тя сподели и интересен случай от практиката си: „При мен дойде болна жена, страдаща от бронхиална астма, на възраст около 65 години. Тя получаваше чести и тежки пристъпи от задух, особено през студените и влажни месеци на годината. Непрекъснато ползваше инхалатори, но те не й помагаха. Посъветвах я да пие дълго време чай от пелин и след около шест месеца тази жена се оправи. Сега тя не ползва никакви инхалатори и няма пристъпи от задух. Представяте ли си, д-р Какарашев, лекарите са казали на тази жена, че е станало чудо - тя се оправи с чай от пелин!”

ТЕЛЕГРАФ

Бабини зъби вдигат либидото

На мъжете  при понижено либидо, както и на жените препоръчва да пият тинктура от билката бабини зъби - по 10 до 20 капки в чаена чаша студена вода или в натурален сок. Съветва бременните да се хранят пълноценно и да пият много вода, защото чрез водата се изхвърлят токсините от тялото и се подобрява функционирането на всички органи и системи. По време на бременността е много важен приемът на фолиева киселина, която се съдържа в магданоза.  Билките бял равнец и цариче са уникални и са изключително полезни за поддържане на гинекологичното здраве на жените. Всяка жена е добре да се грижи за своето здраве, преди да е станало късно, като отделя необходимото време за прочистване на организма си и за възстановяване след преумора, съветва специалистът. Два пъти седмично е препоръчително да си прави вагинален душ с отвара от тетра, лайка и смрадлика, както и два пъти годишно трябва да прочиства тялото си с гладуване и с прием на билкови отвари.

Фейсбук

Рецептите: Коктейл за имунитет  

1. Пелин (50 до 100 гр.)
2. Вратига (50 до 100 гр.)
3. Карамфил (50 до 100 гр.)
4. Полски хвощ (50 до 100 гр.)
5. Корен от глухарче (50 до 100 гр.)
6. Корен от репей (50 до 100 гр.)
7. Корен от джинджифил (50 до 100 гр.)
8. Корен от блатен аир (50 до 100 гр.)
Вземате изсушените билки и корени в равни части по 10 гр. от всяка. Смесете ги и ги стрийте на ситно в хаванче. Препоръчително е билките да се съхраняват на сухо, тъмно и прохладно място. Слагате три щипки от билковата смес в чаена чаша и ги заливате с вряла вода. Оставете да престои три часа. Пие се три пъти дневно, 30 минути преди хранене.

Гастрит и язва  

При язвена болест на стомаха ви трябват:
20 гр. корени от ружа,
20 гр. корени от сладник,
20 гр. корени от черен оман и
10 гр. стръкове змийско мляко.
Прави се отвара от 1 супена лъжица билкова смес в 250 мл. вода. Изпиват се 2 до 3 чаши дневно.
Друга многократно изпробвана рецепта за язва на дванадесетопръстника и стомаха включва:
50 гр. стръкове жълт кантарон,
50 гр. стръкове бял равнец,
50 гр. стръкове червено подъбиче,
30 гр. корени от синя жлъчка,
30 гр. листа от жиловляк,
30 гр. листа от смрадлика,
25 гр. стръкове от камшик,
25 гр. листа от градински чай и
25 гр. грудки от салеп на прах.
Две супени лъжици смес се заливат в 500 мл. вода и се варят в продължение на 15 мин. Пие се по 1 винена чаша 4 пъти дневно преди хранене.

Здрави кости

При хронични ставни заболявания е добре да се прави следната смес от билки:
20 гр. листа от глухарче,
10 гр. плод от хвойна,
10 гр. стръкове от хвощ,
15 гр. кори от върба,
15 гр. бобови шушулки и 15 гр. цвят от бъз.
Една супена лъжица от този билков микс се запарва в 600 мл. вода, вари се 1 до 2 мин. Пият се до три топли чая на ден.