0

Ч етирима човека са арестувани във Великобритания заради отправени онлайн расистки обиди срещу играчи от отбора на Англия след загубения финал на Европейското първенство по футбол, предаде Ройтерс, като се позова на полицията.

Четирима човека са арестувани във Великобритания заради отправени онлайн расистки обиди срещу играчи от отбора на Англия след загубения финал на Европейското първенство по футбол, предаде Ройтерс, като се позова на полицията.

Специализиран екип е търсел във "Фейсбук", "Инстаграм" и "Туитър" обидни квалификации срещу чернокожите Маркъс Рашфорд, Джейдън Санчо и Букайо Сака. Тримата направиха пропуски при дузпите след редовното време и продълженията на мача на стадион "Уембли" в Лондон в неделя.

"Работим в тясно сътрудничество със социалните медийни платформи, които ни предоставят данни, нужни за напредъка в проучването", каза главен комисар Марк Робъртс, който отговаря за действията на полицията по футболни въпроси. "Ако ви идентифицираме, че сте зад това престъпление, ще ви проследим и ще се изправите пред сериозни последици за своите срамни действия", добави висшият полицай.


Разследването продължава.

Футболистите от отбора на Англия отдават голямо значение на проблема с расизма, като преди мачовете си от Евро 2020 заставаха на коляно в знак на протест - жест, който някои от феновете освиркваха. Британският премиер Борис Джонсън е обещал да вземе мерки срещу расистките обиди онлайн, но той и министрите му бяха обвинени в лицемерие, защото не осъдиха онези, които дюдюкаха срещу играчите в началото на турнира.
По данни на полицията през 24-те часа около финалния мач е имало 897 инцидента, свързани с футбола, и са били извършени 264 ареста. Фенове без билети се опитаха на големи групи да си пробият път през кордоните от стюарди и полицаи, за да влязат на "Уембли".