0

П алатъчен лагер, където ще бъдат настанени членовете на 507-те секционни комисии от Старозагорска област издигнаха военнослужещите от Втора Тунджанска механизирана бригада насред археологическия резерват Верея- Августа Траяна.

Палатъчен лагер, където ще бъдат настанени членовете на 507-те секционни комисии от Старозагорска област издигнаха военнослужещите от Втора Тунджанска механизирана бригада насред археологическия резерват Верея- Августа Траяна.

В десетте шатри ще изчакват реда си за предаване на изборните книжа над 1 500 членове на комисии, очаква се това да продължи поне 48 часа след финала на изборния ден.

Нестандартното решение е съгласувано с РЗИ и СИК, причината е че в Града на липите няма достатъчно голяма спортна зала, мястото е в непосредствена близост до регионалната библиотека „Захари Княжески“, където ще бъде базирана РИК, уточни председателят й Теодора Крумова. По думите й част от чакащите ще могат да го сторят в автобусите или леките автомобили на близкия до библиотеката паркинг.

В събота се очаква на територията на областта да пристигна т365 машини за гласуване, те ще бъдат разпределени в секционни комисии с по над 300 избиратели, за тяхната поддръжка ще се грижат 19 специалисти. От РИК смятат, че въвеждането и обработката на резултатите ще продължи поне до обяд в сряда, 7 април, след което книжата ще поемат към ЦИК.

На територията на областта са разкрити 13 ковид-секции, като едната е в затвора, където има 33 карантирани  следствени, които имат право да гласуват. Една секция ще има и в УМБАЛ „Професор д-р Стоян Киркович“, където хоспитализираните от COVID-19 са 165. Всяка от тези секции е с по петима членове. До последно ще се правят промени сред членовете на СИК и застъпниците заради новозаболели и карантирани, коментира още Крумова. До обяд на 2 април е имало само две жалби, едната е била от СЕМ заради пропуск в излъчване на радио Стара Загора, но тя пристигнала след законовия срок. Като неоснователна е била преценена след проверка и жалба за предизборна агитация в учебно заведение на територията на Казанлък.