0
Пз з последната година дроновете запълват както новинарските заглавия, така и небето над главите ни. Дори над България вече се реят безпилотни апарати, които снимат митинги, паради и имоти на богаташи. От военни дронове, които бомбардират вражески цели, през аматьорски куадкоптери с камери, дебнещи знаменитости, до летящи „трафиканти” на наркотици – тези машини са навсякъде. Гигантски компании като Amazon и Dominos тестват услуги за доставка на стоки по въздуха, а това означава, че в близко бъдеще навсякъде над главите ни ще жужат роботи с перки.
Още сега има предостатъчно модели дронове, които могат да се използват забавление. Едни са оборудвани със собствени камери, върху други могат да се монтират GoPro, а някои имат толкова голяма товароподемност, че могат да носят бебе. Каквито и да са нуждите ви, има подходящ дрон за тях. Ето няколко от най-добрите безпилотни апарати, които се продават свободно на пазара.
{img} Parrot Bebop $700, parrot.com
Един от най-добрите, но и най-скъпи дронове на Parrot. Моделът Bebop е нещо средно между професионална машина и играчка. Куадкоптерът е оборудван с 1080p камера. Тя може да бъде контролирана и наблюдавана през смартфон или таблет, които се прикрепят към контролера. Цената от $700 е за базовия модел. Ще ви струва още няколкостотин, ако искате версията, която лети по-далече и е с по-мощен контролер.
Bebop може да оперира както на закрито, така и на открито и се захранва с две батерии. Зарядът им стига за около 10 минути полет при употреба в реални условия.
{img} DJI Phantom 2 Vision+ Quadcopter $1315, dji.com
DJI произвежда по-скъпи дронове, защото са с професионални характеристики. Phantom 2 Vision+ е най-новият модел в портфолиото на компанията. Камерата му прави видео с резолюция 1080p, а снимките са 14-мегапикселови и могат да бъдат записвани в DNG или RAW формат. Обективът е подвижен, за да бъде насочван точно там, където е нужно. Той използва профил за поддръжка от Adobe, който прави хоризонта да изглежда плосък, а не закръглен заради широкоъгълните лещи. Самата камера има стабилизация по трите оси за по-стабилен видео образ.
Максималната продължителност на полет на Phantom 2 Vision+ е 25 минути, но батериите са сменяеми, той че ако си купите допълнителен комплект, можете да удължите „работното му време” значително. Радиусът на действие е ограничен от Wi-Fi обхвата, но благодарение на контролер, към който се прикрепя смартфонът ви, ефективното разстояние е до 700 м. Това означава също, че управлявате дрона с истински джойстици, а не с виртуални бутони върху дисплея на мобилното ви устройство. Ако машината изгуби връзка с контролера, автоматично ще се върне към посоката, от която е дошъл последният засечен сигналът.
{img} Dromida Ominus FPV $210, dromida.com
Dromida предлага Ominus FPV за онези, които искат пълноценен дрон на ниска цена. Моделът има HD камера, предаваща образ директно на смартфона или таблета ви, които са прикачени към контролер. Това означава, че машината може да се е скрила зад ъгъла на някоя сграда и вие пак да сте в състояние да я направлявате.
Ominus FPV се предлага в синьо, зелено, червено и жълто. Работи с iOS иAndroid. Ще се предлага от началото на юли.
{img} Hubsan X4 H107D FPV $165, amazon.co.uk
Този евтин дрон също може да носи камера, макар че  самият той се побира в длан. Контролерът му има дисплей, чрез който, ако искате, можете да управлявате машината от перспективата на собствените си очи. Радиусът на действие е едва 100 метра, но е напълно достатъчен, за да надникнете през прозореца на съседката. Камерата е 0,3 мегапиксела и снима видео с резолюция 640x480. Клиповете се записват на SD карта, която се поставя в контролера. Образът може и да не е с високо качество, но поне ще бъде ясен, благодарение на 6-осна жироскопска система за стабилизиране на полета. Батерията държи около 7 минути и се презарежда напълно през USB за 30 минути, твърдят от Hubsan. Още по-евтин е моделът X4 V2 H107L, който няма вградена камера, но може да лети 9 минути. Цената му е $45.
{img} Parrot Rolling Spider $120, parrot.com
Това е евтин и забавен начин да се запознаете с летящите машини. Rolling Spider е един от MiniDrones моделите на Parrot. Радиусът му на действие е 20 метра на открито или закрито, скоростта е 18 км/ч. Управлява се през смартфон чрез Bluetooth 4.0 LE и може да прави миниатюрни снимки с резолюция 300 000 пиксела.
Уникалното на Rolling Spider е, че може да се търкаля по земята като колесница, когато от двете му страни монтирате специални обръчи. В полет дронът прави 360-градусови превъртания. Двигателите му се задействат автоматично, след като го хвърлите във въздуха. Rolling Spider зависва над вас, докато не му зададете посока на полета.
Батерията издържа 8 минути и се зарежда напълно за час и половина. Апликацията, която контролира дрона, е съвместима с Android, iOS и Windows Phone 8.1
{img} Turbo Ace Matrix $3560, turboace.com
Това е господарят на дроновете, създаден специално за професионално видеозаснемане и фотография. 1-метровият Turbo Ace Matrix има карбонов корпус, радиус на действие 2 км и до 25 минути полет благодарение на батерия с капацитет 8000 mAh. Машината се сгъва за по-лесно транспортиране.
Контролерът му е с голям 8-инчов монитор, за да се вижда по-добре какво заснема камерата. Върху корпуса допълнително може да бъде инсталирана най-различна апаратура.
{img} Blade 350 QX V2 $450, quadcopters.co.uk
Това е един отличен куадкоптер, който е готов за полет веднага след като го извадите от кашона. Blade 350 QX V2 може да носи камера GoPro, но притежава и други таланти. Дронът е истински акробат и извършва най-различни въздушни фигури.
Blade има тушираща вибрациите стойка за GoPro, но самата камера трябва да си я купите отделно. Чрез GPS можете да зададете маршрут и район на действие на дрона и с натискането на един бутон да го върнете у дома. В зависимост от товара Blade 350 QX V2 лети от 9 до 14 минути, след което трябва да бъде презареден.