0

А встриецът д-р Доминик Хихер е в Русе, за да търси експонати на модерността за изложба в замъка Шалабург до Виена.

Австриецът д-р Доминик Хихер е в Русе, за да търси експонати на модерността за изложба в замъка Шалабург до Виена.

Тя ще бъде посветена на градския живот през XIX век в държавите, разположени по поречието на Дунав. Очаква се да бъде открита през март 2020 г., съобщиха от Регионалния исторически музей в Русе.

На австрийския куратор са предложени 60 експоната от бита на градския човек през XIX век – луксозни бонбониери, сребърни подноси и прибори, стенни часовници, кутийки за бижута, изискани табакери, вази от стъкло и порцелан, както и колекции от снимки, свързани с архитектурата и градоустройството през този период. Д-р Хихер ще определи кои да включи в подготвяната от него изложба.

Модерността навлиза в България през Русе с откриването на първата жп линия до Варна, първата пивоварна през 1868 г., с наименованието на улиците и номерирането на къщите, поставянето на улични фенери. Появяват се банки и застрахователни компании, а през 1897 г. В Русе се осъществява първата кинопрожекция у нас. Хората пътуват до различни държави в Европа, от които носят не само сувенири, но и дрехи, вещи за бита, което променя облика на градските домове. Тези влияния стават възможни благодарение на река Дунав, която осъществява връзката с останалите европейски страни.

Интериор на богат дом от XIX век е показан в Музея на градския бит в Русе, известен и като Къщата на Калиопа.