0

Г олямата награда за най-добър филм на фестивала Master Of Art за документални творби, посветени на изкуството и неговите творци, тази година отиде при „Азбуката на Грийнауей“ на холандската режисьорка Саския Бодеке. 

Голямата награда за най-добър филм на фестивала Master Of Art за документални творби, посветени на изкуството и неговите творци, тази година отиде при „Азбуката на Грийнауей“ на холандската режисьорка Саския Бодеке. 

Филмът за нейния съпруг, големия режиссьор Питър Грийнауей, изгражда изключителения портрет на един артист, изпълнен с лични свидетелства за същността на изкуството. Специален гост на церемонията в кино „Люмиер Лидл“ беше и българският комисар по цифровата икономика и общество Мария Габриел, която връчи наградата в категория „Видео арт и реклама“ на филма „Умната“ на режисьора Джулиано Доло (двамата на снимката). Габриел обяви новата инициатива на ЕК – първия каталог на европейските филми Lumiеre VOD, където всеки ще може да види даден европейски филм в коя страна е на разположение, кой е неговият режисьор, през коя година е създаден и пр. Тя изрази надежда, че тази платформа ще се превърне в европейския Netflix за потребителите. Наградата на публиката на Master Of Art отиде при режисьора Борислав Колев за филма му „Рокендрол“, а най-добър бг филм стана „Монолог в антракта“ на Петър Вълчев.