0
Бе ери влязоха вчера в прочулата се от няколко месеца ромска махала „Кремиковци” над гърменското село Марчево. Точно в 12,30 часа по обед машините започнаха да бутат четирите определени за незаконни къщи. От ранна утрин и пред камерите на 3 национални телевизии останалите в махалата 100-на роми опитваха всякакви хватки, за да отложат събарянето.
Първо влязоха в постройките си заедно с децата, като заявиха, че няма да излязат от стаите, дори багера да ги затрупа, после се заканиха, че ще запалят сами къщите си и ще тръгнат да палят целия Гърмен. Пробваха се и с размахването пред камерите на подписка в тетрадка с над 100 имена, която незнайно как и откъде се появи, след като самите роми отдавна признават, че са неграмотни. С подписката се искаше събарянето да се отложи за 2-3 месеца. Около 12 часа по обед полицаи заградиха с лента определените за събаряне четири къщи, а плътен кордон от техни колеги отцепиха тази част от циганската махала за по-голяма сигурност. Към 11 часа десетина от мургавите мъже показно блъснаха една от многото дървени колиби, демонстрирайки, че сами започват да събарят къщите. Оказа се, че тази колиба
не е в списъка
определена за събаряне. Когато багера навлезе в махалата млада циганка понечи да хвърли няколкомесечно бебе под машината, но се отказа и се включи в многолюдния хор от псувни и клетви адресирани към тези, които събарят къщите им, като ги оставят на гол баир.
„Няма да мърдаме оттук, пак ще си вдигнем колиби на същото място”, тръшкаха се ромите.
Областният управител на Благоевградска област Бисер Михайлов, шефа на ДНСК, както и директора на Областната дирекция на полицията Христо Разсолков контролираха на място изпълнението заповедта на ДНСК. „Постъпихме човешки и сега, като отложихме с 1 час акцията и дадохме възможност на хората да си свалят дограмите, извадят покъщнината, както и всичко по-ценно като материал. Закона трябва да се
спазва от всички
повече няма място за компромиси”, каза губернаторът Бисер Михайлов. Шефът на полицията Разсолков допълни, че засиленото полицейско присъствие ще продължи докогато трябва.
По време на акцията цялата циганска махала беше обградена от 6 автомобила жандармерия, 3 пожарни коли и 2 линейки. Следващите 2 от общо 124-те незаконни къщи трябва да бъдат съборени на 13 юли.
Иван Кременлиев, председател на инициативния комитет от жители на община Гърмен категорично заяви вчера сутринта, че ако 124-те незаконни къщи не бъдат съборени в най-скоро време протестът на цялото население ще премине в
гражданско неподчинение
Според социалния министър Ивайло Калфин бутането на незаконните постройки не може да реши проблема с интеграцията на ромите.
„Когато бутнете четири къщи и изгоните хората на улицата, единственото, което може да се задейства, е социалната система, която не решава този проблем”, заяви Калфин. Той припомни, че кметовете на общините трябва да решат къде ще настанят бездомните роми.