0

Е дин от култовите разкази в световната литература „Бартълби, писарят“ от Хърман Мелвил ще оживее в моноспектакъл на сцената на Университетски театър на НБУ в петък, 4 февруари, от 19.30 ч.

Един от култовите разкази в световната литература „Бартълби, писарят“ от Хърман Мелвил ще оживее в моноспектакъл на сцената на Университетски театър на НБУ в петък, 4 февруари, от 19.30 ч.

В ролята е актьорът Александър Митрев под режисурата на Марий Росен. След успешната премиера в края на 2021 г. в новия Център за съвременни изкуства „Топлоцентрала“, през зимните месеци „Бартълби“ ще се играе в НБУ. Разказът е публикуван за първи път анонимно през 1853 г. в САЩ. Както повечето книги на Мелвил, приживе и тази няма голям успех, но години след смъртта му писателят е припознат като един от класиците на американската литература. „Бартълби, писарят” е енигматичен разказ. „И ако в първите си прочити полагах усилия да го разгадая, то сега съм по-скромен – формулирам въпроси, а те пък често се припокриват с отговорите“, казва режисьорът Марий Росен.