0

Ш вейцарката Белинда Бенчич е хитът на женския олимпийски турнир по тенис.

Швейцарката Белинда Бенчич е хитът на женския олимпийски турнир по тенис.

24-годишната състезателка, чиито родители са с чешки произход, ще играе за златото на сингъл и двойки. В полуфиналите поединично тя удържа 7:6(2), 4:6, 6:3 над Елена Рибакина (Каз) и очаква Маркета Вондрошова (Чех), разбила с 6:3, 6:1 четвъртата поставена Елина Свитолина (Укр). На двойки Бенчич и Виктория Голубич ще спорят за титлата с водачките в схемата от Чехия Барбора Крейчикова/Катерина Синякова, надиграли с 6:3, 3:6, 10-6 Вероника Кудерметова и Елена Веснина (Рус).

Достигането на Белинда до финала означава, че Швейцария ще спечели медал в тениса на четвърта поредна олимпиада, а тя може да стане първата олимпийска шампионка в този спорт за страната си. "Да се боря за медали тук за мен е най-великото нещо“, възкликна Бенчич.

Лидерът при мъжете Новак Джокович пък порази с 6:2, 6:0 любимеца на домакините Кеи Нишикори, а на полуфинал ще срещне Александър Зверев (Гер), който разби с 6:4, 6:1 Жереми Шарди (Фр). Вторият поставен Даниил Медведев напусна турнира след 2:6, 6:7(5) срещу Пабло Кареньо-Буста и испанецът излиза за място на финала срещу друг руснак – Карен Хачанов. Медведев за пореден път се оплака от зверската жега и влажност в Токио: "Смених всичко, което имам по себе си. Исках да сменя и кожата си, защото се потях така, както никога не съм го правил през живота си. Беше ужасно".