0
Без военна техника ще премине тазгодишният парад на Гергьовден, когато се чества празникът на Българската армия. Явно заради недостига на средства и проблемите с поддръжката на въоръжението ни, по жълтите павета на 6 май не само, че няма да премине нито един танк или каквато и да било бронирана машина, а ниско над центъра на София ще прелети само един хеликоптер Ми-17, който ще развее родния трибагреник.
За разлика от последните години
дори компанията няма да му правят вертолети Кугър.
За парада през 2014 година армията беше планирала участие и на бойни самолети, включително на изтребители МиГ-29, но събралите се на площад „Княз Александър І” хора и тогава останаха разочаровани, тъй като машините така и не литнаха. Обяснението беше, че имало облаци.
По традиция и тази година по жълтите павета марширувайки ще преминат войници от различните видове войски, от десантчици до рейнджъри, участващи в мисии зад граница. В парада ще се включат обаче едва около 600 военнослужещи. На площада крак ще набиват представители на Националната гвардейска част, Военна академия „Г. С. Раковски“, Сухопътните войски, ВВС, ВМС, Съвместното командване на силите, Националния военен университет-Велико Търново, уточниха за „Монитор” от МО.
Днес стартират тренировките за събитието. Военните ще репетират сутринта пред Националния исторически музей (НИМ), а по-късно и пред паметника на Незнайния воин и на площад „Княз Александър І” пред БНБ. Духовите оркестри пък ще проведат генералната си репетиция на 4 май в зала „Арена Армеец“.
След като КСНС при президента излезе в понеделник с позиция, според която парите за отбрана трябва да започнат да се увеличават от 2016 година и стана ясно, че проектът за закупуване на нов тип изтребител засега се отлага, вчера бившият началник на Генералния щаб на Българската армия и настоящ шеф на военната комисията в НС Михо Михов се обяви за
актуализация на бюджета
при възможност още в края на 2015 година. Той предупреди пред Фокус, че в противен случай не могат да бъдат гарантирани дори заплатите на военнослужещите. Според Михов има опасност армията ни да изпадне в колапс. Депутатът от АБВ описа състоянието й, като изтъкна, че Сухопътните ни войски имат две бригади, но на практика разчитат само на една, тъй като заради липсата на пари не се назначават нови хора, а има нужда от 3885 военнослужещи, 1500 от които офицери. Михов се спря и на факта, че в момента 26-хилядната ни армия разчита на едва 80 танка, 16 бойни самолета и 6 кораба. Той коментира и проблемите с поддръжката на бойните самолети и възможността да останем без нито един годен за употреба изтребител, като отхвърли идеята България да разчита на други държави за охрана на въздушното си пространство. „Сега се подготвя общественото мнение за т.нар. „Балтийски вариант“. Този опит, той е с 10-15 годишна практика, ние сега ще го изучаваме за да плащаме наем, чужди летци и самолети да охраняват въздушното ни пространство. Надявам се МО и МС да вземат срочни мерки, за да може това да не се случи“, каза Михов.