0

А ктрисата Силвия Станоева, която помним като момичето, продало бебето си чрез Виолета Захариева в сериала „Откраднат живот“, и като един от Ангелите на Касиел в първото актьорско риалити у нас – Star Machine, ще ни изненада с новия си проект на 26 май.

Актрисата Силвия Станоева, която помним като момичето, продало бебето си чрез Виолета Захариева в сериала „Откраднат живот“, и като един от Ангелите на Касиел в първото актьорско риалити у нас – Star Machine, ще ни изненада с новия си проект на 26 май.

„В началото на извънредното положение започнах да репетирам монолози от филми и да се записвам с телефона – без определена цел, по-скоро като упражнение, за забавление и защото ми се играеше. Отдавна исках да работя върху текстове от филми и най-после имах време. Постепенно това намерение обзе цялото ми ежедневие...“, написа актрисата във Фейсбук.

За „Монитор“ Силвия разказа, че над 12 характерни монолога от емблематични филми, подредени в логична последователност, ще бъдат обогатени с текстове на песни (на Бионсе, един джаз-стандарт, една бълагрска), също превърнати от нея в драматични монолози, за да изградят тъканта на 30-40-минутния видео материал. Този своеобразен „клипов“ моноспектакъл, наречен „Монолози в стаята“, ще има своята премиера в YouTube идния вторник от 19 ч., а почти моментално след това актрисата ще сподели линковете във Фейсбук и в официалния си сайт SilviyaStanoeva.com.

Сред филмовите монолози, които Станоева е подбрала, има от заглавия като „Ерин Брокович“ с Джулия Робъртс, „Чудовище“ с Чарлийз Терон, романтичната комедия „Докато ти спеше“ със Сандра Бълок, „Да живееш живота си“ на Жан-Люк Годар от 60-те с Ана Карина, „Кой е Хари Келерман и защо казва тези ужасни неща“ с Дъстин Хофман от 70-те и т.н. Откъсите – от 1,5 до 5 минути всеки, са произнесени от нея на оригиналния език – английски (с бг титри), български (с английски титри), италиански. Титрите са в превод на самата актриса. Има и 2 материала, написани от нея за сценария, който сега разработва: „Месецът в Рим“, повлиян от преживяванията й в Италия и избухналата пандемия от коронавирус в тази прекрасна страна. „В последните 4 години пътувах доста дотам: два пъти за актьорските уъркшопове на Ивана Чабек, при която после бях и в САЩ. Когато започна епидемията и прочетох за трагедията в болницата на Бергамо, няколко дни плаках. Осъзнах, че най-красивите ми моменти и най-ценните ми приятелства са свързани с тази държава“, не крие Силвия.

Във видеото има и няколко фрагмента от аудио спектакъла „Кусусан” по текст на Райна Маркова и режисура на Веселин Димов, в който Силвия си партнира с явор Костов. Проектът „Монолози в стаята” бе подкрепен с 1000 лв. субсидия по програма „Солидарност в културата” на Столична община. За актрисата, която в него и за него прави всичко сама, той е експеримент и репетция – как ще бъде приет от аудиторията и дали не би могъл в близко бъдеще да се доразвие за игра на сцена.