0

Л ека гимнастика, но не веднага след събуждане помага да преборим вредното въздействие на магнитните бури през деня. А според астрофизиците  такива ни очакват този уикенд – на 12 и 13 март.  Те могат да предизвикат известно неразположение, особено сред хората с хронични проблеми. Около 19-20 март ще бъде последният период на смущения за месеца. Магнитните бури често определят настроението ни. Възможни са прояви на повишена тревожност и други психични проблеми. Хората с лабилно здраве, които са чувствителни към подобни явления, могат да усетят главоболие и неразположение. Според данни от различни проучвания в такива периоди броят на инфарктите и инсултите се повишава. При геомагнитна буря специалистите съветват да се спазва режим на хранене с плодове и зеленчуци, без животински мазнини. Помага и пиенето на повече вода. Главоболието е едно от неразположенията, което създава геомагнитната буря. Не е добре веднага да се взима  обезболяващо. Най-добре е да се наблегне на билкови чайове, медитация, отпускащ масаж. Може да си сложите ментолов балсам по слепоочията, ноздрите, тила или да си топъл и студен компрес на главата. При болки в ставите ще помогнат топъл душ или 15-20 минути вана, но тя не бива да е гореща.

Много  хора се питат дали да си лежат или да се движат.  Активността е полезна, но трябва да е умерена. Най-добре е да се движите спокойно и равномерно. Сутрин станете от леглото без резки движения, за да не започне да Ви се върти главата или да не припаднете. Направете си гимнастика в щадящ режим и да не е веднага след като се събудите. Контрастният душ трябва да е с умерен контраст, а баните и сауните са противопоказни.

През деня и вечер е добре да се разходите на свеж въздух – това е полезно за тонуса на съдовете и за насищането на кръвта с кислород, за преработването на стресовите хормони. Ако сте разсеяни, избягвайте да шофирате. В „бурните“ дни се откажете от пътувания със самолет – нависоко се усеща повече магнитната нестабилност. А освен това не се препоръчва и да возите в метрото – там така или иначе има прекалено много нискочестотно електромагнитно въздействие, пише biomall.bg.   За да нормализирате състоянието си, трябва да спите достатъчно спрямо собствените синужди.

За да не натоварите храносмилателната си система, е добре да промените хранителния си режим, да намалите порциите и да се храните с по-леки храни. Но не пренебрегвайте закуската. Яжте по-малко сладка, солена и мазна храна – тя задържа течностите в организма, което влияе негативно върху кръвното. Алкохолът също. Добър избор биха били пшеничните и овесените каши с вода, обезмасленото мляко, варената риба, изварата, морското зеле, плодовете и зеленчуците. Допуска се консумацията на картофи, моркови, фасул. Те са източници на необходимите на организма калий, магнезий, мед и йод. За укрепването на съдовите стени и микроциркулацията на кръвта ще помогнат продукти, които съдържат витамините С, А, Р: облепиха, морков, лапад, яйца, малко краве масло и черен дроб. Бананите, ябълките, черният касис, вишните, всички видове боровинки, сухите и цитрусовите плодове намаляват въздействието на адреналина върху нервната система. Същия ефект имат и чайовете от успокояващите билки лайка, маточина, градински чай, мента. За активиране на мозъка сутрин помагат подправките джинджифил, кардамон, индийско орехче, кимион. Карамфилът пък снема спазмите на съдовете и главоболието. Може да ги варите на чай, може да ги използвате и за ароматерапия.