0

О сновен инструмент в битката с горещините. В такава роля влиза през лятото любимата на мъжката част от човечеството лека алкохолна напитка – бирата. В дните, в които си мечтаем за изобретяването на джобен климатик, който да ни спасява от пърженето под слънчевите лъчи, жените също често посягаме към малцовото питие. Освен за животоспасяващото разхлаждане на фона на близо 40-градусовите температури, оказва се, бирата може да бъде най-добра приятелка на дамата и на козметичния фронт.

Основен инструмент в битката с горещините. В такава роля влиза през лятото любимата на мъжката част от човечеството лека алкохолна напитка – бирата. В дните, в които си мечтаем за изобретяването на джобен климатик, който да ни спасява от пърженето под слънчевите лъчи, жените също често посягаме към малцовото питие. Освен за животоспасяващото разхлаждане на фона на близо 40-градусовите температури, оказва се, бирата може да бъде най-добра приятелка на дамата и на козметичния фронт.

Несъмнени ползи напитката има върху косата. Въпреки че в магазините няма да видите балсами и маски, в които да се прокрадва бира, тя е сред съставките, които могат да подсилят прическата ви и често могат да се използват относително често – като веднъж на седмица или две, например. Истината за липсата на такива продукти по щандовете, всъщност, най-вероятно е свързана не с идеята за ефектите, а с тази за внушението, което производителите искат да оставят. Бирата почти никога не се свързва с представителките на нежния пол, а когато се сетим за определения от типа на „бирено коремче“ съвсем се отказваме от мисълта, че напитката може да има положителен ефект върху външния ни вид. И въпреки че козметичната индустрия е изкоренила разсъжденията за ползите от бирата върху косата, то се оказва, че за ползите от използването на течността се знае от поколения и дори бабите ни са се мили с нея за повече блясък.

Ако трябва да навлезем в по-голяма конкретика относно механизма, по който напитката ни помага, ще отбележим, че бирената мая, малцът и хмелът са всъщност богати на витамини и минерали като B1, B2, B6, D, магнезий, мед, фосфор и др. Всички те могат да възстановят увредените фоликули, правят косата мека и спомагат за справяне с пърхота.

Та търсейки начин да освежим не само тялото, но и косата в разгара на лятото, ето нашите топ 6 предложения за домашни маски с бира. Имайте предвид, че видът на бирата (тъмна/светла) е добре да бъде съобразен с цвета на косата ви, като блондинките, например, трябва да заложат на втория от изброените.


С ръжен хляб

Изсипете около 200 г ръжен хляб в литър бира и оставете на топло място за 2 часа, в което време съставките ще ферментират. Поставете сместа в блендер и разбийте добре.

Маската се нанася върху вече чиста, но все още влажна коса. Не забравяйте да увиете косата с найлон, шал или кърпа, които да подсигурят затопляне на скалпа. По този начин съставките ще свършат полезната си работа по-бързо.

Изчакайте 30-40 минути и изплакнете с топла вода, като добавите и малко оцет. Обикновено се препоръчва да сложите 1 супена лъжица на 3 литра вода.


С мед и банан

Тази маска е най-подходяща за дами със суха до нормална коса. За нея ще трябва да смесите половин часа бира с 1 супена лъжица мед, 1 банан и 1 жълтък от яйце. Разбъркайте добре, като трябва да получите еднородна гладка смес.

Нанесете върху косата. Започнете с корените, където масажирайте добре, а след това разнесете от маската и върху останалата част от косата.

Покрийте косата с найлон, шал или кърпа, след което оставете така за до 2 часа. Като времето изтече, измийте косата си по рутинния начин. Маската е подходяща да се използва веднъж седмично.


С ягоди

Ако косата ви се омазнява бързо, то заложете на маската с ягоди. За целта ще трябва да смесите една чаша бира с три добре узрели ягоди.

Както и с останалите маски, нанесете върху косата – първо върху корените с масаж, а след това и върху краищата. Покрийте косата, за да стоплите скалпа и останете така 20 минути.

След това измийте косата, както обикновено с шампоан и балсам.

Маската е подходяща за ежеседмична употреба.


Със зехтин

В случай, че страдате от цъфтящи краища на косата, вмъкнете в маската си и зехтин. От него ще ви трябва една чаена лъжица, като – ако не сте фенове на зехтина, можете да използвате и бадемово масло. Не забравяйте и чашата бира!

Разбъркайте добре и нанесете върху косата. Оставете маската да подейства за около 20 минути и изплакнете с вода и шампоан.


С жълтък

Жълтъкът на едно яйце се смесва с около 100 мл бира, след което сместа се разбива с миксер. Втрийте получената маска добре в скалпа, а след това използвайте гребен, за да разпределите останалото по дължината на косата.

Увийте косата и оставете съставките да подействат за около 20 минути, след което измийте с хладка вода и шампоан.


С кефир

Против сухата коса можете да използвате и кефир или кисело мляко. Избраният от вас продукт смесете в равни пропорции с бирата и разбъркайте до получаването на еднородна смес. Нанесете маската върху косата, след което я покрийте добре.

Така трябва да останете за половин час, а за финал измийте косата с топла вода и шампоан.