0

Човешката кожа има определен лимит за директно слънчево облъчване.
В най-неблагоприятна позиция са блондинките с бяла кожа и червенокосите хора, чийто капацитет за излагане на слънце е около 50 000 часа през целия им живот. Лимитът за хората с по-тъмна коса и по-мургава кожа е максимум 180 000 часа. Кестенявите пък имат 100 000 часа през целия си живот.
Рискът от развитие на рак на кожата се появява, когато хората безразсъдно се излагат на слънчевите лъчи и надхвърлят съответния лимит. За съжаление това често се случва и в млада възраст, обясняват специалистите.
"Когато слънчевото лъчение се предозира, е възможно да се развият много кожни заболявания. Има болести, които се влошават или се провокират от слънчеви лъчи. Има други, при които е от значение острото изгаряне в определена възраст или такива, при които хроничното изгаряне в годините, сборно, оказва влияние", допълват специалистите.
Лекарства
Когато сме на море, трябва да знаем, че чувствителността на кожата към слънцето се увеличава след употребата на някои медикаменти.
"Съществуват лекарства, които предразполагат кожата към по-лесно изгаряне и към хиперпигментации. Такива са някои видове антибиотици. Затова когато един човек отива на плаж, не бива да ги приема. Друга грешка е приемането на противозачатъчни. При приемането им и при излагането на слънце се появяват петна, подобни на тези, които се получават при бременност", обясняват още специалистите. По думите им малчуганите не бива да бъдат излагани на слънце след 11,00 ч., като задължително трябва да имат по себе си слънцезащитен крем. Едно слънчево изгаряне в детска възраст увеличава риска от развитие на карцином на кожата след време.
Тяло
Хората с по-чувствителна кожа страдат и от слънчеви алергии. Те често се резултат от комбинацията на козметиката и жаркото слънце. През август се увеличава рискът от алергии и заради цъфтежа на водораслите. Ако хората вече са били потърпевши от някои тип подобно неразположение и отново отиват при същите условия, е най-добре да приемат антихистаминови препарати няколко дни преди да посетят плажа и морето. Така ще се радват на прекрасна почивка, която няма да бъде провалена от неприятна алергия.
Ползи
Слънчевите лъчи, въпреки че крият рискове, могат и да бъдат лечебни. Те ни зареждат с витамин Д. Необходими са ни само 15 минути на слънце, за да си набавим от него достатъчно за организма ни. Помнете обаче, когато отивате на плаж, че не можете да забравяте защитните кремове, шапката с периферия и слънчевите очила. Дори да си мислите, че сте екипирани много добре и се криете под сянка, лъчите пак ще ви намерят. Изследване показва, че когато хората използват слънцезащитни кремове, се получава предоверяване. Причината се дължи на факта, че човек слага от крема, но не достатъчно, за да е добре защитен. Специалистите съветват емулсиите да се нанасят обилно върху тялото ­ около 2 с.л. масло или олио за едно намазване. Също така през определен интервал от време е добре да повтарят намазването, за да бъде добре защитена кожата ви по време на лятната почивка.